Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολεμος ουκρανια ρωσια διαπραγματευσεις

«Πυρ ομαδόν» κατά της Ρωσίας προκάλεσε η προσάρτηση 4 περιοχών, που αντιστοιχούν στο 15% επί των εδαφών της Ουκρανίας,  με τα σενάρια για την επόμενη μέρα από τις δύο πλευρές να είναι πολλά.

Η Μόσχα ξεκαθάρισε μέσω του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι 4 περιοχές που προσαρτήθηκαν από την Ρωσία θα μείνουν – όπως είπε – για πάντα δικές της ενώ δήλωσε με νόημα ότι η Δύση «πρέπει να θυμάται ότι οι άνθρωποι της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και τη Ζαπορίζια γίνονται πολίτες μας, για πάντα».

Ο Πούτιν κάλεσε το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί σε αυτό και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές. Αλλά οι ουκρανικές αρχές πρέπει να «σεβαστούν την έκφραση της βούλησης του λαού».

Εκτόξευσε δε, νέες απειλές, τονίζοντας ότι «θα προστατεύσουμε τη γη μας χρησιμοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του λαού».

Πρόκειται για ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνο το Κίεβο αλλά και όλους όσους στηρίζουν την Ουκρανία στέλνοντας όπλα. 

Η επόμενη μέρα

Το ζητούμενο είναι αν θα μείνει ικανοποιημένος ο Πούτιν με την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών ή αν θα επιχειρήσει μελλοντικά να αλλάξει περαιτέρω τα σύνορα καταλαμβάνοντας παρανόμως και άλλες περιοχές.

Το μεγάλο ερώτημα πάντως, όσο αφορά την Ουκρανία, είναι αν κατά πόσο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανακατάληψη εδαφών καθώς μία τέτοια εξέλιξη, μετά και τις απειλές Πούτιν για χρήση όλων των μέσων, θα πυροδοτούσε την  οργή της Μόσχας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πάντως, το Κίεβο μέσω του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε λίγη ώρα μετά την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία ότι ζητά ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ .

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η πρώτη αντίδραση από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος έριξε το «μπαλάκι» στις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για «ταχεία ένταξη» στη Συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», πρόσθεσε.

Το Κίεβο, τόνισε, έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη. Κάλεσε επίσης τον Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει. 

Ομαδικά πυρά από τη Δύση

Η προσάρτηση των εδαφών από τη Ρωσία πάντως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δύσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

Η ΕΕ από την πλευρά ξεκαθάρισε με φόντο τις εξελίξεις με την προσάρτηση εδαφών, ότι «η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια»  υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτει «κατηγορηματικά» και καταδικάζει «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την αίτηση, λέγοντας ότι η απόφαση εναπόκειται στα 30 μέλη του ΝΑΤΟ. Καταδίκασε την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους από τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «την πιο σοβαρή κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν για μια «δόλια προσπάθεια» να διεκδικήσει ουκρανικό έδαφος και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «καταπατά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δείχνει την περιφρόνησή του για τα ειρηνικά έθνη παντού».

Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ακόμη λέγοντας στον Πούτιν να ακούσει καλά ό,τι του λέει, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες του είναι σημάδι ότι ζορίζεται».

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Κύριε Πούτιν, καταλάβετε καλά αυτό που λέω. Κάθε ίντσα».

«Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Όλα τα εδάφη που κατέλαβαν παράνομα οι Ρώσοι εισβολείς είναι ουκρανική γη και θα αποτελούν πάντα μέρος αυτού του κυρίαρχου έθνους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει αυτές τις παράνομες προσαρτήσεις» από τη Ρωσία, ανέφερε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ, όπως δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014».

Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να «σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα και να δοθεί η δυνατότητα στην Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της σε ολόκληρη την επικράτειά της».

Παράνομα δημοψηφίσματα και άκυρες αποφάσεις


«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα «δημοψηφίσματα» στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Πηγή: in.gr