Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τατάρ Ερντογάν

Παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της Άγκυρας η κυβέρνηση, στον απόηχο του νέου δημοσιεύματος της Μιλιέτ, αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να στείλει στην ΓΣ του ΟΗΕ το ζήτημα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Με το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτήθηκε επί του θέματος, λέγοντας πως «παρακολουθούμε εξελίξεις, δηλώσεις και δημοσιεύματα και λαμβάνουμε τα δέοντα μέτρα για να προασπίσουμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Υπενθύμισε μάλιστα πως προ ημερών η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει το θέμα με τις απευθείας πτήσεις Ρωσίας-ψευδοκράτους, το οποίο διεψεύστηκε πέραν της μιας φοράς από επίσημα χείλη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπενθυμίζοντας το πρόσφατο νέο ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και «την ξεκάθαρη (προεδρική) δήλωση (του ΣΑ των ΗΕ) για το πλαίσιο λύσης».

Πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας, επικεντρωνόμαστε στο να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί πάγια πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν να εργαλειοποιεί τον φίλα προσκείμενα σε αυτόν Τύπο, με νέο αυτό δημοσίευμα να αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των όσων ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε δημόσια προ ημερών, ότι θα γίνουν βήματα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Απόφαση που ακολούθησε του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, είναι πως ακόμη και να επικρατήσει μια τέτοια εξέλιξη σε επίπεδο ΓΣ του ΟΗΕ, όλα κρίνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκεί όπου τα πέντε μόνιμα μέλη διατηρούν το δικαίωμα του βέτο. Και με χώρες όπως η Γαλλία και η ΗΠΑ, θεωρείται απομακρυσμένο να υιοθετηθεί μια τέτοια απόφαση.

Αυτό που εν πολλοίς επιθυμεί ο Ερντογάν, είναι η σε κάθε περίπτωση ανακίνηση του θέματος, και ει δυνατόν να αποκτήσει μια πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση, αν και εφόσον προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Κάτι που ενδεχομένως να ασκήσει πίεση και να στείλει μηνύματα διεθνώς.
 

Τα σενάρια και η «Φόρμουλα Ιερουσαλήμ»
Με τίτλο «Πρωτοβουλία για την Κύπρο από Τουρκία, στην ατζέντα η φόρμουλα Ιερουσαλήμ», η εφημερίδα γράφει ότι το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ το 2017 ,το οποίο πέρασε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, έχει αποτελέσει προηγούμενο. Η πρόταση είχε υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από την Τουρκία και την Υεμένη ως απάντηση στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και έγινε δεκτή με ψήφους 128 και με 9 κατά. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει τότε να διακόψει την οικονομική βοήθεια σε χώρες που θα πουν «ναι», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής Ουλούτς Οζουλκέρ δήλωσε ότι «η απόφαση για την Ιερουσαλήμ ελήφθη το 2017 με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Τότε η Τουρκία τα κατάφερε. Γιατί όχι και αυτή τη φορά;».

Όπως γράφει η Μιλλιέτ, η Τουρκία έχει κάνει ριζικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στην πολιτική της για το Κυπριακό. Το πλαίσιο της στρατηγικής για αναγνώριση του ψευδοκράτους χαράχθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) τον Ιούλιο. Στη ανακοίνωση του ΣΕΑ  τον Ιούλιο αναφέρθηκε ότι «δηλώθηκε ισχυρή υποστήριξη για το όραμα της λύσης δύο κρατών της τδβκ,που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς». Μετά την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για αναγνώριση κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επαναλήφθηκε και στην ανακοίνωση του ΣΕΑ τον Σεπτέμβριο. Στην ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ότι  «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της τδβκ».

Ο πρώην Πρέσβης Ουλούτς Οζουλκέρ ανέφερε στην Μιλλιέτ ότι «σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων την έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, καθένα από τα 5 μόνιμα μέλη έχει δικαίωμα βέτο. Ακόμα κι αν λάβετε ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η απόφαση πρέπει να ληφθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι όμως δυνατό να προσεγγίσουμε το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δημιουργούν ψυχολογική πίεση ακόμα κι αν δεν περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Στόχος το ψήφισμα του 1964

Η απόφαση της Ιερουσαλήμ το 2017, αναφέρει περαιτέρω, είναι ένα προηγούμενο από αυτή την άποψη. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας όσον αφορά την αναγνώριση της τδβκ είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1964. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θα το επέτρεπε σήμερα η Αγγλία, που ήταν η εγγυήτρια χώρα και έγραψε αυτή την απόφαση εκείνη την εποχή; Ούτε οι ΗΠΑ λένε ναι σε αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

Είναι, συμπλήρωσε ο πρώην Πρέσβης, αδύνατο να παρακαμφθεί το βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τότε μένει να δημιουργηθεί ψυχολογική πίεση. «Ότι η τδβκ αντιμετωπίστηκε άδικα, και τότε μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αφού έχουμε εξηγήσει ξεκάθαρα την τρέχουσα κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απόφαση αυτή δεν είναι δεσμευτική. Έχει όμως ψυχολογική επίδραση. Δημιουργεί ψυχολογική πίεση. Εάν πάρετε 128 ψήφους υπέρ της αναγνώρισης, όπως στο ψήφισμα της Ιερουσαλήμ, τότε πολλές χώρες μπορεί να αρχίσουν να σκέφτονται ότι, θα ήταν εντάξει αν αναγνωρίσουμε την τδβκ».

Καταλήγοντας είπε ότι «ένα ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ακόμα κι αν είναι ένα σχέδιο ψηφίσματος, μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένες χώρες που είναι ενάντια στις ΗΠΑ. Αλλά πρώτα πρέπει να πούμε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το πρόβλημά μας. Η απόφαση της Ιερουσαλήμ ελήφθη το 2017 με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Τότε η Τουρκία τα κατάφερε. Γιατί όχι αυτή τη φορά;».

Η Τουρκία είχε θέσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε ανάκληση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Το ψήφισμα είχε καταρριφθεί προηγουμένως στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από βέτο που άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου είχαν υπερψηφίσει.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο καλούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλέσουν την απόφασή τους για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Συνολικά, το ψήφισμα υποστήριξαν ψηφίζοντας «ναι» 128 χώρες, 9 ψήφισαν κατά και 35 απείχαν της ψηφοφορίας.

Το κείμενο του ψηφίσματος συνέταξαν Τουρκία και Υεμένη.