Χωρίς τελειωμό οι τουρκικές προκλήσεις έναντι Ελλάδας και Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του για θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Όσον αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στασιμότητα που επικρατεί. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η εξεύρεση μιας φόρμουλας αποδεκτής και από τις δύο πλευρές για επανένωση του νησιού ξεθωριάζει.
Τις τελευταίες εξελίξεις σχολίασε με παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης.
Η αύξηση τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και η αναγνώριση του ψευδοκράτους
Να μην αναζητεί δικαιολογίες, κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο ο Υπουργός Εξωτερικών, όσον αφορά τις δηλώσεις του για ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα κατεχόμενα.
«Αν θέλει και γυρεύει αφορμή ο κ. Ερντογάν για να αυξήσει την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, τουλάχιστον ας μην αναζητεί δικαιολογίες που δεν στέκουν», δήλωσε.
Τώρα, όσον αφορά την προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Ιωάννης Κασουλίδης, επιβεβαίωσε ότι και ο ίδιος του αντιλήφθηκε μια έντονη κινητικότητα στα Ηνωμένα Έθνη από πλευράς Τουρκίας.
«Αναγνώριση δεν υπάρχει από πουθενά αλλά προσπαθεί να αναβαθμίσει τις σχέσεις του ψευδοκράτους με διάφορες χώρες που βρίσκονται υπό την επιρροή της Τουρκίας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Στο αν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους το Αζερμπαϊτζάν, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως θα φτάσει μέχρι το σημείο της πλήρους αναγνώρισης.
«Οφείλουν να ζυγίσουν τις επιπτώσεις, ιδίως το Αζερμπαϊτζάν που επιθυμεί τη σύνδεση του με την ΕΕ. Επιθυμεί να εμπορεύεται το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο προς την πλευρά της ΕΕ και αντιλαμβάνονται ότι οι συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για το Αζερμπαϊτζάν», υποστήριξε.
Υπάρχει πιθανότητα πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου;
Η εντεινόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας εύλογα οδηγεί σε ανησυχία και προβληματισμό για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Η Κύπρος αξιολογεί τους κινδύνους κατά σειρά σοβαρότητας και πιθανότητας, ώστε να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, δήλωσε ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για αμυντική ενίσχυση του νησιού, κάτι που θα βοηθήσει τη θωράκιση του.
«Υπάρχει έντονη επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Αυτή η επιθετική ρητορική μπορεί να είναι μόνο στα λόγια, όπως υπάρχει και η εξήγηση της εσωτερικής κατανάλωσης εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στο εσωτερικό όσον αφορά την οικονομία», είπε ο κ. Κασουλίδης.
Όμως όπως κάθε φρόνιμος δέκτης οποιονδήποτε απειλών, έτσι και η Κύπρος οφείλει να μην παραγνωρίζει και το χειρότερο σενάριο, το οποίο αφορά την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου.
«Το χειρότερο και χαμηλά στις πιθανότητες σενάριο είναι και το θερμό επεισόδιο. Ένα θερμό επεισόδιο θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Αιγαίο. Εάν ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο γενικευτεί, τότε η Κύπρος κινδυνεύει να μπει μέσα στη δίνη αυτού του κύκλωνα και να αντιμετωπίσει την επιθετική διάθεση της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Σε αυτό το σημείο έκανε ιδιαίτερα αναφορά στην άμυνα, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί ώστε η Κύπρος να αποκτήσει ικανοποιητική αμυντική ικανότητα.
Από εκεί και πέρα αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Υπουργό Εξωτερικών είναι οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς Κύπρου.
«Το θέμα είναι να γίνονται τέτοιες προσπάθειες με χώρες που έχουν επιρροή στην Τουρκία για να την αποτρέψουν από το να προχωρήσει στην πράξη αυτά που διακηρύσσει στα λόγια», ανέφερε.
Ένα θερμό επεισόδιο δεν συμφέρει κανέναν
Όλοι χαμένοι θα έβγαιναν σε περίπτωση πρόκλησης ενός επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο δεν θα αφήσει κανέναν χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά, είτε αυτό λέγεται Τουρκία, είτε λέγεται Ελλάδα, είτε λέγεται Κύπρος. Με τη δύναμη πυρός που διαθέτουν Τουρκία και Ελλάδα το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό», ανέφερε.
Υποστήριξε μάλιστα, ότι δεν συμφέρει τον Ερντογάν να πάει σε Προεδρικές Εκλογές με ένα τέτοιο, δυσμενές οικονομικό αποτέλεσμα.
Συνομιλίες για Κυπριακό στον «πάγο»
Οι δυσκολίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό παραμένουν εφόσον η τουρκική πλευρά βάζει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της διπλής κυριαρχίας και του ίσους διεθνούς καθεστώτος.
«Κάτω από τέτοιους όρους, εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε να συνομιλήσουμε», υπογράμμισε.
Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: