Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Δένδιας

Στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και στη δέσμευση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του, κατά τη συνάντησή του με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν, στην Αθήνα.

Καλωσορίζοντας τον πρώην Γενικό Γραμματέα στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε δυνάμεις αναθεωρητισμού, οι οποίες, όπως σημείωσε, υπονομεύουν τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ανθρωπότητα.

«Οι αναθεωρητικές δυνάμεις καταπατούν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικά τον Χάρτη του ΟΗΕ, του οποίου το άρθρο 2.4 απαγορεύει ρητά την απειλή ή τη χρήση βίας. Και αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ουκρανία», επισήμανε.

Σχολιάζοντας την στάση της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινά απειλές που εκπορεύονται από την γειτονική χώρα. «Αντιμετωπίζουμε αυτή την πρόκληση, υπογραμμίζοντας πάντα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στην οποία σημειώνει ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα και μεθόδους προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της», ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: «Αντιλαμβάνομαι αυτή την αναφορά σε "νόμιμα μέσα", ως αναγνώριση, έστω και έμμεση, από την τουρκική πλευρά ότι πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Προφανώς, αυτό περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, το περιβόητο casus belli».

«Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η Ελλάδα είναι έτοιμη να εμπλακεί πάντοτε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκική Δημοκρατία, αλλά σε μια στέρεη βάση, τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», κατέληξε.