Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μελόνι

Προ των πυλών της εξουσίας στην Ιταλία, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μεταφασιστικό κόμμα, με ηγέτιδα την υμνήτρια του Μπενίτο Μουσολίνι, Τζιόρτζια Μελόνι. 


Η εξέλιξη, αν και αναμενόμενη βάσει των δημοσκοπήσεων, προκάλεσε μούδιασμα στις Βρυξέλλες, που κατανοούν ότι η επικράτηση του ακροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία, το σουηδικό παράδειγμα προ 2 βδομάδων αλλά και οι ηγεσίες σε Ουγγαρία και Πολωνία, διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στην Ευρώπη, εν μέσω μάλιστα παγκόσμιων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. 

«Πώς θα διαχειριστεί τα εντός της Ιταλίας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τις κοινωνικές εντάσεις λόγω όλων αυτών που συμβαίνουν με τον πόλεμο και το δεύτερο πώς θα διαχειριστεί τη θέση της Ιταλίας μέσα στην Ε.Ε. Ένα στοιχείο να πω μόνο για τις θέσεις της Μελόνι, είναι ότι θεωρεί ότι το εθνικό δίκαιο, το δίκαιο της κάθε χώρας θα πρέπει να υπερτερεί του ενωσιακού, του δικαίου της Ε.Ε.», επισήμανε ο Διεθνολόγος, Πάμπος Χρυσοστόμου.

Αυτό που τρέμουν κύκλοι στις Βρυξέλλες είναι η δημιουργία ενός αντάρτικου εντός της Ε.Ε για μείζονα ζητήματα, για τα οποία αν και δύσκολα, μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται συναίνεση. Ποια θα είναι η στάση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, στο θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, στην ενεργειακή κρίση, την οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες; 

«Σαφώς αυτή η νέα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση που έχει ξεκάθαρες ιδέες για συγκεκριμένα ζητήματα. Τα ατομικά δικαιώματα, την μετανάστευση. Αυτό που αναμένω είναι φυσικά πιο σκληρή στάση σε αυτά τα ζητήματα.», σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής, Davide Angelucci. 
Την βουτιά στην αβεβαιότητα που σηματοδοτεί η επικράτηση Μελόνι στην Ιταλία και τα μηνύματα που αυτή στέλνει, θίγει και ο διεθνής τύπος. 

«Η Ευρώπη κατευθύνεται προς μια ακόμη στροφή προς την ακροδεξιά», σχολιάζουν οι New York Times, ενώ για «Δεξιός θόρυβος στη Ρώμη» κάνει λόγο η εφημερίδα Bild. 

«Η στροφή της Ιταλίας προς την άκρα δεξιά μετατόπισε αμέσως τη γεωπολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης, τοποθετώντας ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα σε θέση να ηγηθεί ενός ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της», αναφέρει το ΑΡ, που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών αποτελεί και ένα ιστορικό μήνυμα στις Βρυξέλλες. 

Για το μήνυμα που οφείλουν να λάβουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προειδοποιούν και πολιτικοί αναλυτές, που υπογραμμίζουν μια διαφαινόμενη τάση ενίσχυσης των ακροδεξιών κομμάτων στη Γηραιά Ήπειρο. «Η Ιταλία είναι μια πολύ φιλοευρωπαική χώρα με φιλοευρωπαίους πολίτες και θεωρούμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει.», σημείωσε Εκπρόσωπος Καγκελαρίας της Γερμανίας,   Wolfgang Buechner.

Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, οι οικονομικές δυσκολίες που γονατίζουν όλα τα νοικοκυριά της Ευρώπης και οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές είναι παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών σημειώνουν οι αναλυτές. 

Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί 
 

Η σαρωτική επικράτηση του ακροδεξιού συνασπισμού στην Ιταλία έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στις τάξεις των ακροδεξιών κομμάτων ολόκληρης της Ευρώπης. 

«Σπουδαία νίκη! Συγχαρητήρια!», ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιεσκι. 

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ φίλους με ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης», σημείωσε ο Διευθυντής Γραφείου του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Μπαλάζ Ορμπαν. 

«Ο ιταλικός λαός αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια του εκλέγοντας μια πατριωτική κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.», σημείωσε η Ηγέτινα του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, Μαριν Λεπέν. 

«Η Τζόρτζια Μελόνι έδειξε τον δρόμο για μια υπερήφανη, ελεύθερη Ευρώπη κυρίαρχων εθνών που μπορεί να συνεργαστεί για την ασφάλεια και την ευημερία όλων», υπογράμμισε ο ηγέτης vox Ισπανίας, Σαντιάγο Αμπασκαλ. 

Ενδεχόμενη αλλαγή πορείας της Ιταλίας, τρομάζει και τις αγορές, που φοβούνται νέα περίοδο αστάθειας. Το τοπίο παραμένει εξάλλου θολό ως προς το πώς θα συνεχίσει η νέα κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι, κάτι που αποτελεί βασικό όρο ώστε η Ιταλία να λάβει ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.