Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αναστασιαδης - γκουτερες

Να δώσει έστω και ασθμαίνουσα πνοή, στις προοπτικές επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προσβλέπει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη διερευνητική αποστολή της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στην Κύπρο, που ανακοινώθηκε χθες βράδυ (Παρασκευή 23/09).

Η Βοηθός Γενική Γραμματέας για πολιτικές υποθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, θα επισκεφθεί το νησί εντός του Φθινοπώρου, όπως ανακοίνωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησής τους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη. 


Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ήτο ξεκάθαρος ότι παρά τις ενστάσεις που παρατηρούνται από πλευράς Τουρκία, εντούτοις θέλοντας να διατηρήσει τις έδωσε οδηγίες η κ. Ρόζμαρι Ντι Κάρλο επισκεφθεί εντός του φθινοπώρου την Κύπρο για μια ειδική αποστολή. Όμως, ήταν σαφής πως η Τουρκία είναι κάθετα αντίθετη για οποιαδήποτε πρωτοβουλία 

Ωστόσο οι προσδοκίες είναι στο ναδίρ, εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης της τουρκικής πλευράς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σημειώνει κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα, την περυσινή συμφωνία για διορισμό ειδικού απεσταλμένου. 

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Ιουνίου, επαφές για επίτευξη του ίδιου στόχου πραγματοποίησε στην Κύπρο και ο αναπληρωτής βοηθός Γενικός Γραμματέας Μίροσλαβ Γιέτζια, με την αποστολή του να ναυαγεί συνέπεια των απαράδεκτων προτάσεων που κατέθεσε ο Ερσίν Τατάρ για συνεργασία δυο ισότιμων κρατών. 

Με σκωπτικό ύφος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολίασε και την υποκριτική εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου παραπλανητικές και προπαγανδιστικές. 

Είναι και ειρωνικό να ομιλείς για φιλικό τρόπο εξεύρεσης λύσεων σε προβλήματα όταν την ίδια ώρα ο κ. Ερντογάν απειλεί ότι μία νύχτα ενδεχόμενα θα μας δείτε ή θα έρθουμε, απειλώντας κατάληψη ελληνικών νησιών, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο. Για να μην κάνω, αναφορά στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και έχω κάνει εκτεταμένη αναφορά, σε ότι αφορά το Κυπριακό, για να μην πω την εισβολή στη Συρία, πάντοτε χάρη της καλής γειτονίας, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Ιράκ

Στην Κύπρο το ΑΚΕΛ, εξέφρασε έντονες επικρίσεις για την απόφαση ακύρωσης της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη Νέα Υόρκη. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι Υπουργοί Εξωτερικών τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ ζήτησαν συνάντηση μαζί του. Αν αυτό ευσταθεί, εγείρονται εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών και τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν σε βάρος ζωτικών εθνικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας

 «Κρατήστε ψηλά ιδανικά και σημαία»

Η αδιαλλαξία της Τουρκίας, είναι η μοναδική αιτία που δεν επέτρεψε την λύση του Κυπριακού, παρά τις υποχωρήσεις και τους ιστορικούς συμβιβασμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας χθες βράδυ στο ετήσιο τιμητικό δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. 

Απευθυνόμενος στους ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών για τελευταία φορά πριν από την λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδη, τους κάλεσε να κρατήσουν σημαία και ιδανικά ψηλά. 

Τελευταία συμβουλή είναι: κρατείστε τη σημαία της Ελλάδας και της Κύπρου μας ψηλά, κρατείστε τα ιδανικά μας και προασπίστε την πατρίδα μας όπως το πράξατε τις τελευταίες δεκαετίες. Να ξέρετε ότι ο επιμένων νικά και αυτό στο τέλος θα γίνει, διότι θα επικρατήσει δικαιοσύνη παρά την υποκρισία που διακρίνει κάποιους. 

Χαιρετισμούς στο δείπνο απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφέρ και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού. 


Κατά τη διάρκεια του δείπνου, τιμήθηκε για την προσφορά και το έργο του ο Κύπριος επιστήμονας Κυριάκος Αθανασίου. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικικανοεβραϊκής επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή.