Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τιτινα λοιζιδου γυναικα

Αντιδράσεις και επικρίσεις κομμάτων επεφύλαξε η δυσάρεστη εξέλιξη με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, με τον πολιτικό κόσμο να κάνει λόγο για μεγάλη «ήττα» με προεκτάσεις που αγγίζουν το ίδιο το εθνικό ζήτημα.

Ήδη από χθες (Παρασκευή 23/09) το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για δημιουργία ενός «κάκιστου προηγούμενου, που ενισχύει περαιτέρω τη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας των κατεχομένων».  

Έριχνε παράλληλα τα καρφιά του προς την Κυβέρνηση, στην οποία καταλογίζει «τρωθείσα αξιοπιστία» για τους χειρισμού της στο Κυπριακό.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε στο ζήτημα σήμερα, κατηγορώντας Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ πως ακόμη και δυο ημέρες μετά την λήψη της αρνητικής απόφασης του ΣτΕ, «τηρούν σιγή ιχθύος».

Σημειώνει με δηκτικό τρόπο πως  «οι ευθύνες, ανεξαρτήτως του άδικου της απόφασης, παραμένουν και πάλι ορφανές», ενώ από τα πυρά του κόμματος δεν γλίτωσε ούτε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, με το ΑΚΕΛ να διερωτάται, «πώς απαντά για τις συμμαχίες που τάχατες θα θωράκιζαν την Κύπρο;

«Αποτρέψαμε τρεις παρόμοιες προσπάθειες»

Άμεση ήταν η ανακοίνωση-απάντηση του ανεξάρτητου υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας,  ο οποίος αφού υπενθυμίζει πως η Άγκυρα επεδίωξε τον τερματισμό επιτήρησης σε άλλες περιπτώσεις από το 2019 μέχρι το 2021 (περίοδος που ο ίδιος ήταν Υπουργός Εξωτερικών), αυτό τότε δεν κατέστη δυνατόν. «Υπενθυμίζουμε ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί, μετά από συντονισμένες προσπάθειες, είχαν αποτραπεί και στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο τερματισμός της επιτήρησης χωρίς η Τουρκία να έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την εν λόγω απόφαση, ειδικότερα σε σχέση με την αποκατάσταση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου, συνιστά αρνητική εξέλιξη, με δυνητικά ανησυχητικές προεκτάσεις για την πτυχή του περιουσιακού ευρύτερα, που αποτελεί βασική παράμετρο για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ.
Υπό τις περιστάσεις, συμπληρώνει, καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ η διασφάλιση της συνέχισης της επιτήρησης από την Επιτροπή Υπουργών της συμμόρφωσης της Άγκυρας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, και συνεπώς θα πρέπει οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας να εργαστούν από τώρα μεθοδικά και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.


«Αποθρασύνει ψευδοκράτος και Τουρκία»
Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την απογοήτευση και την ανησυχία του, για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επίβλεψης της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ, σε σχέση με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας.
 

Σημειώνει επιπρόσθετα ότι «η απόφαση του ΣτΕ, ελήφθη σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα κλιμακώνεται», ενώ παράλληλα στέλνει λανθασμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα για την υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Προσθέτει πως η εν λόγω απόφαση «αποθρασύνει το ψευδοκράτος και την Τουρκία που ήδη εκμεταλλεύονται την εξέλιξη για ν’ αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, εις βάρος της νομιμότητας και εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ενώ σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, αφήνει την Τουρκία στο απυρόβλητο.

«Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της ΚΔ κατά της Τουρκίας, να διατηρηθεί εν ζωή και να μην έχει την ίδια κατάληξη με την υπόθεση Λοϊζίδου, κάτι το οποίο η Τουρκία μεθοδεύει εντατικά», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

«Υποθάλπουν»  την συνέχιση της Τουρκικής παρανομίας

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει αναπάντητες τις συμπεριφορές των «εταίρων» μας που ευνοούν και υποθάλπουν την συνέχιση της Τουρκικής παρανομίας στην Κύπρο» υποδεικνύει με ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ, η οποία εκφράζει την απογοήτευση της για την έκβαση της υπόθεσης.

«Η στάση τους μας απογοητεύει αφού μπροστά στην εξυπηρέτηση των δικών τους οικονομικών και εθνικών συμφερόντων, ευνοούν και υποθάλπουν την συνέχιση της Τουρκικής παρανομίας στην Κύπρο», συνεχίζει η ανακοίνωση, καλώντας καταληκτικά την κυβέρνηση να μην αφήσει αναπάντητες τέτοιες συμπεριφορές.

«Αίρει κάθε πίεση προς την Τουρκία»

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία εκφράζει έντονη απογοήτευση για την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επίβλεψης της εφαρμογής της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση  Τιτίνας Λοιζίδου κατά της Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή αντιστρατεύεται το γράμμα και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του  Ανθρώπου και στην ουσία αίρει κάθε πίεση από την Τουρκία για να αποκαταστήσει τα περιουσιακά δικαιώματα της κυρίας Λοιζίδου όπως επιβάλλει η απόφαση του ΕΔΑΔ. 

Περαιτέρω, η πολιτική σημειολογία θεωρείται εντελώς απαράδεκτη, αφού εμμέσως πλην σαφώς, η συγκεκριμένη απόφαση στέλνει το πολιτικό μήνυμα της αδυναμίας του Συμβουλίου της Ευρώπης να επιβάλει τον σεβασμό στις αποφάσεις του δικαιοδοτικού του οργάνου που είναι το ΕΔΑΔ. Κάτι τέτοιο, δεδομένα, εξυπηρετεί την Τουρκία απαλλάσσοντας την στην ουσία από την υποχρέωση εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η απόφαση αυτή, σε καμία περίπτωση, δεν τερματίζει τις απαιτήσεις μας και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στη συγκεκριμένη υπόθεση και καλούμε τους αρμόδιους να προβούν σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προκειμένου προστατέψουν την απόφαση του ΕΔΑΔ στην 4η Διακρατική Προσφυγή που κινδυνεύει επίσης να τύχει του ίδιου χειρισμού από τους ούτω καλούμενους «θεματοφύλακες» της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Λυπηρή η απόφαση και η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ»

υπηρή χαρακτήρισε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδδου, ενώ λυπηρή χαρακτήρισε και τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για το θέμα αυτό.

Ο κ. Κολοκασίδης αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι θεωρεί απαράδεκτη την αναφορά στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για ευθύνη όσων προσπαθούν να επιλύσουν το περιουσιακό “με δικαστικά μέσα”, λέγοντας ότι το κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει αποκατάσταση των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων με όλα τα σύννομα μέσα. «Και βεβαίως η προσφυγή στο ΕΔΑΔ είναι ένα από αυτά τα μέσα. Είναι απαράδεκτο μια πολιτική δύναμη να υπονοεί ότι θα πρέπει να μην διεκδικούνται τα καταπατημένα ανθρώπινα δικαιώματα και να αφήνονται απλώς στη βούληση και τους συμβιβασμούς των κυβερνήσεων», αναφέρει.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης θεωρεί ότι αυτό που υπονοείται είναι κάτι χειρότερο: «είναι η αποδοχή του οικτρού συμβιβασμού που έγινε από τον τότε πρόεδρο Χριστόφια, όσο και από τον νυν πΠόεδρο Αναστασιάδη, οι οποίοι αποδέχθηκαν την απεμπόληση του περιουσιακού δικαιώματος των προσφύγων». Είναι οι Κυβερνήσεις και δη η δική μας κυπριακή Κυβέρνηση που πρέπει να σταθεί και να αγωνιστεί δίπλα στους πρόσφυγες, και όχι οι πρόσφυγες που πρέπει να καταπιούν τους απαράδεκτους συμβιβασμούς των κυβερνήσεων ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ, καταλήγει.