Τηλεόραση Ραδιόφωνο
med 5

Την ώρα που η εισροή παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, οι MED 5 ετοιμάζονται να δουν το θέμα ενός νέου ευρωπαϊκού συμφώνου Ασύλου και μετανάστευσης στη χώρα μας.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μάλτας θα τα πουν στην σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην χώρα μας 7 και 8 Οκτωβρίου.

Νίκος Νουρής – Υπουργός Εσωτερικών

Η επισιτιστική κρίση, οι κλιματολογικές αλλαγές, σε συνδυασμό δυστυχώς και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει νέα μεταναστευτικά κύματα. Ως εκ τούτου, αυτή η κλιμακούμενη κρίση καθιστά την εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για μάς ύψιστη προτεραιότητα.

 

Την πίεση που δέχεται η Κύπρος αντιλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία με διάφορες ενέργειες στηρίζει τις προσπάθειες του υπουργείου εσωτερικών.

Μυρτώ Ζαμπάρτα - Επικεφαλής αντιπροσωπείας Ε.Ε στην Κύπρο

Η ευρωπαϊκή επιτροπή στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στα θέματα μετανάστευσης ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε την μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζει η Κύπρος και έτσι προσφέρει κονδύλια προσωπικό και επιχειρησιακή υποστήριξη ώστε να στηθούν σωστές δομές για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

 

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή η Κύπρος έχει κάνει τεράστιο βήμα στο συγκεκριμένο τομέα και ήδη μας έχουν αποδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εύσημα, λειτουργώντας από την 1η Ιουλίου Γραφείο Επιστροφών στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα 4.500 μετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Νίκος Νουρής – Υπουργός Εσωτερικών

Τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία συστηματικά υποβοηθεί, προωθεί και εργαλειοποιεί τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς τις ελεύθερες περιοχές, σε ένα ποσοστό που έφτασε να ξεπερνά το 90% των συνολικών αφίξεων, δίνουν το δικό τους στίγμα και τη σημασία

 

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή επιδίωξη είναι να καταλήξει η Σύνοδος σε Κοινή Δήλωση των πέντε μεσογειακών κρατών, ενόψει της συνόδου στο Λουξεμβούργο στις 14-15 Οκτωβρίου.

med 5
med 5
med 5
med 5
med 5
med 5
med 5