Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στο τέλος της ημέρας, το κάθε κράτος μέλος «φέρει την ευθύνη και την αρμοδιότητα» να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε διμερείς επαφές με Ρώσους αξιωματούχους στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ωστόσο υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κρατών μελών πως δεν υπάρχει νόημα σε τέτοιες επαφές τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει βήματα κλιμάκωσης της κρίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση του Ούγγρου Υπουργού Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Στάνο ρωτήθηκε σχετικά από Ούγγρο ανταποκριτή στις Βρυξέλλες, ο οποίος νωρίτερα είχε αναρτήσει φωτογραφίες από τη συνάντηση στο Twitter σχολιάζοντας πως η χώρα ήταν η μόνη η οποία είχε διμερείς επαφές με τον κ. Λαβρόφ στη Νέα Υόρκη.

«Μπορώ μόνο να υπενθυμίσω πως στην ΕΕ υπάρχει συναντίληψη πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νόημα για επαφές με τη Ρωσία, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε διμερώς, μέσω επαφών με Ρώσους αξιωματούχους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος Πούτιν «έδειξε πολύ καθαρά σε όλη τη διεθνή κοινότητα, μεταξύ άλλων στην ΕΕ και τα κράτη μέλη, πως δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, πως ενδιαφέρεται για περεταίρω κλιμάκωση του παράνομου πολέμου που έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο».

Ταυτόχρονα, θύμισε, ο κ. Πούτιν «απειλεί με χρήση πυρηνικών και προσπαθεί να εκφοβίσει τις χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία με αυτές τις ανεύθυνες και απαράδεκτες απειλές».

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη έγινε γνωστό από την κυπριακή κυβέρνηση πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ μετά τις δηλώσεις Πούτιν, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να επικαλείται τη συναντίληψη σε επίπεδο ΕΕ την οποία επιβεβαίωσε αργότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Στάνο: Και οι 27 συνυπέγραψαν δήλωση για νέες κυρώσεις

Κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου την Παρασκευή, ο Ούγγρος ανταποκριτής ζήτησε από την Κομισιόν να σχολιάσει επίσης τις προθέσεις της Ουγγρικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοσκόπησης ή δημοψηφίσματος για το κατά πόσο οι πολίτες της χώρας συμφωνούν με τη συνέχιση των κυρώσεων, καθώς και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν που μεταδόθηκαν στα ΜΜΕ της χώρας για απόσυρση των κυρώσεων.

Απαντώντας στην ερώτηση ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ ανέφερε πως δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να σχολιάσει τη διοργάνωση όποιων δημοψηφισμάτων σε κράτη μέλη, όμως τόνισε πως «αυτό που είναι απόλυτα ξεκάθαρο είναι πως υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο όσον αφορά την υιοθέτηση κυρώσεων» η οποία «δεν καθορίζεται στη βάση δημοψηφισμάτων».

Από την πλευρά του ο Πίτερ Στάνο επεσήμανε πως στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος εκ μέρους των 27 κρατών μελών την Πέμπτη αναφέρεται πως «η Ρωσία θα θεωρηθεί υπεύθυνη για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες» και πως «επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας θα προωθηθούν το συντομότερο σε συντονισμό με τους εταίρους μας», σημειώνοντας πως αυτή η δήλωση υπογράφηκε και από τα 27 κράτη μέλη.