Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυριάκος Μητσοτάκης Αντόνιο Γκουτέρες

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής.

Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

Την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα δώσει ηχηρή απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό ενώ στο πλευρό της Ελλάδας κόντρα στην προπαγάνδα της Άγκυρας στέκεται η ΕΕ.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο οριστικοποιεί αυτές τις ώρες το πλαίσιο των απαντήσεων που θα λάβει ο Τούρκος πρόεδρος για τη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι πνίγει προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, δηλαδή ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν καταστήσει σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν σημείο προς σημείο έναντι των προκλήσεων που έχει εκστομίσει το τελευταίο διάστημα και ειδικά για τα όσα είπε στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Cnn.gr