Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προσφωνήσει σήμερα στις 4.45μμ (ώρα Κύπρου), την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην έδρα του, στη Νέα Υόρκη.
 

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ακολούθως, στις 7.15μμ (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο Γραφείο του στη Γενική Γραμματεία.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος θα απορρίψει με πολιτικά και νομικά επιχειρήματα την θέση Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους και λύση δύο κρατών, μια θέση που για πρώτη φορά ακούστηκε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τις θέσεις της Τουρκίας.  Μάλιστα ο Πρόεδρος θα εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην Αμμόχωστο, στην ΑΟΖ και στην Νεκρή Ζώνη. Θα μιλήσει για την εργαλιοποίηση του μεταναστευτικού και την προσπάθεια ισλαμοποίησης  των κατεχομένων. Κυρίως όμως θα υπενθυμίσει στον Ερντογάν και στην διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία ότι εξακολουθεί να κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος. Θα υποδείξει πως ότι συμβαίνει στην Ουκρανία συμβαίνει εδώ και 48 χρόνια στην Κύπρο και πως στην σωστή πλευρά της ιστορίας δεν χωρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. 

Στις 24 Σεπτεμβρίου στις 4μμ (ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Παντελής Παντελίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί με δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμήν του οι ομογενειακές οργανώσεις.

Στο ναδίρ οι προσδοκίες για το Κυπριακό

Διαδικαστικής σημασίας μετά από πολλά χρόνια, θα είναι όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση της Παρασκευής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Αυτό σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν πρόκειται ωστόσο να αποτρέψει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από το να συντηρήσει την πίεση στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, που εκκρεμεί από πέρσι, σημειώνοντας παράλληλα και την αναποφασιστικότητα του ίδιου του κου Γκουτέρες.