Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρωσια

Σε εσωτερική κρίση φαίνεται να οδηγεί η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη χώρα επικρατεί πανικός μετά το διάγγελμα του Πούτιν, αφού τα αεροπορικά εισιτήρια και μάλιστα χωρίς επιστροφή εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς. Την ίδια ώρα η ρωσική αντιπολίτευση καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του Πούτιν, ενώ οι Ρώσοι πολίτες φοβούνται για το μέλλον τους και εναντιώνονται στην απόφαση του Προέδρου τους.

Με «φόντο» τον αναβρασμό που επικρατεί στη Ρωσία, πολλοί είναι οι πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις εξελίξεις, με τουλάχιστον 1.026 ανθρώπους να συλλαμβάνονται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μη κυβερνητική οργάνωση.

Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, μετά από εκείνο της 24ης Φεβρουαρίου, κατά το οποίο κήρυξε την έναρξη εισβολής στην Ουκρανία σήμανε διεθνή συναγερμό. Στο νέο του διάγγελμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει την επιστράτευση 300 χιλιάδων ανδρών, με προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση.

«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους. Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο», σημείωσε ο Προεδρικός Σύμβουλος της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ.

«Δεν μπλοφάρω με τα πυρηνικά»

Στο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε νέα, δριμεία επίθεσης κατά της Δύσης, απειλώντας ακόμη και με πυρηνικό πόλεμο.

«Διαθέτουμε μια ποικιλία όπλων καταστροφής, σε ορισμένες μάλιστα περιοχές ακόμη πιο σύγχρονα από το ΝΑΤΟ. Εάν απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς αμφιβολία όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και το λαό της. Αυτό δεν είναι μπλόφα.», σημείωσε ο Πούτιν.

Απειλές που σκόρπισαν διεθνή ανησυχία, ακόμη και στις τάξεις κυβερνήσεων κρατών, φίλα προσκείμενων στη Μόσχα.

«Καλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν για εκεχειρία και για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.», ανέφερε ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Wenbin.

Υποστήριξη δημοψηφισμάτων

Ο Ρώσος Πρόεδρος έστειλε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και για τα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα ότι θα διεξαχθούν σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια με στόχο την προσάρτησή τους στη Ρωσία, όπως ακριβώς συνέβη και στην Κριμαία.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων ώστε οι άνθρωποι εκεί να αποφασίσουν για το μέλλον τους.», σημείωσε ο Πούτιν.

«Αν αυτά τα δημοψηφίσματα προχωρήσουν και αν η Ρωσία ισχυριστεί πως προσαρτά ουκρανικό έδαφος, οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν θα τα αναγνωρίσουν.», ανέφερε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλινκεν.

«Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιβάλει στρατιωτικά την βούλησή της, ακόμη κι αν διεξάγει ψεύτικα δημοψηφίσματα.», σημείωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το διάγγελμα Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν είναι καθόλου άσχετο με τις εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο, εκτιμούν αναλυτές.

Η προέλαση του ουκρανικού στρατού και η αντοχή της Δύσης στον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας, αυξάνει την πίεση που δέχεται η ρωσική κυβέρνηση.

Οι φωνές εναντίον του πολέμου στη Ρωσία αυξάνονται, όπως και η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Συστατικά που καθιστούν τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας τουλάχιστον απρόβλεπτο.

Η «τιμωρία»…

Η πρώτη «τιμωρία» για τη Ρωσία πάντως, αναμένεται να έρθει περί τα τέλη της εβδομάδας με τη μορφή κυρώσεων, αφού σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τους θα επεξεργαστούν σε ένα πρώτο επίπεδο τις προτεινόμενες, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Πηγή: protothema.gr