Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λαβροφ - αναστασιαδης

Κατόπιν ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας, αποφασίστηκε η ακύρωση της συνάντησης του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία θα πραγματοποιείτο χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. 


Στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Ενωσης, που προηγήθηκε το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για αποφυγή διμερών επαφών με την Ρωσία. 

«Εκ των πραγμάτων διάγουμε μια νέα κρίσιμη περίοδο. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πορευτούμε συλλογικά και ως Κύπρος συμπορευόμαστε, όπως πράτταμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποφασιστικότητα και σύνεση μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. 


Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απατώντας το μεσημέρι σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νόημα την παρούσα φάση για επαφές με την ρωσική ηγεσία. 

«Εν μέσω μιας ατμόσφαιρας όπου κλιμακώνουν βήμα βήμα, και μέρα με τη μέρα, αυτήν την παράνομη επίθεση, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να υπάρχουν απευθείας επαφές, ειδικά με τον Λαβρόφ, ειδικά στη Νέα Υόρκη, ειδικά αυτή την εβδομάδα», επισήμανε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πητερ Στανο. 

Άγνωστες οι συνέπειες 

Άγνωστο παραμένει ποιες ενδεχομένως θα είναι οι διπλωματικές συνέπειες και η ρωσική αντίδραση μετά την ακύρωση της συνάντησης Αναστασιάδη - Λαβρόφ. 

Η συνάντηση η οποία διευθετήθηκε προ ημερών, θα πραγματοποιείτο και υπό την σκιά των πληροφοριών που έφεραν την Μόσχα να κάνει σκέψεις για να ανάψει το πράσινο φως στη διεξαγωγή απευθείας εμπορικών πτήσεων Ρωσίας κατεχομένων. 

Αν και οι συγκεκριμένες πληροφορίες διαψεύστηκαν από επίσημα ρωσικά χείλη, ακόμη και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να συντηρεί το θέμα. 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε στη Νέα Υορκή με τον εγκάθετο του στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίστηκε ότι συζήτησε το θέμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

«Θα χαρούμε να ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την "τδβκ". Μια τέτοια ροή θα οδηγήσει σε ένα σοβαρό οικονομικό άλμα την "τδβκ"», ανέφερε ο Ερντογάν. 

Ενώ λεγόμενος υπουργός μεταφορών Ερχάν Αρικλι, ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις με ρωσική εταιρεία για την έναρξη απευθείας πτήσεων. 
 «Αν η Ρωσία θέλει να δώσει ένα μάθημα τόσο στην νότια Κύπρο όσο και στην Αμερική, η πιο ωραία απάντηση θα δοθεί μέσω της τδβκ», είπε ο Αρικλί. 

Πάντως το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση εκφράζει, ανησυχία για τα δημοψηφίσματα που ετοιμάζει η Ρωσία σε καταληφθείσες περιοχές της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αστάθεια. 

Συνάντηση Νούλαντ - Κασουλίδη 


Κυπριακό, θέματα ενέργειας και Ουκρανικό απασχόλησαν την συζήτηση που είχαν χθες βράδυ, στο περιθώριο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης, ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με την υφυπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτώρια Νούλαντ. Παρουσία και του αρμόδιου για θέματα ενέργειας στο State Department, πρώην αμερικανικού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, συζητήθηκε η επίσπευση των ενεργειακών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 «Πρέπει να κινηθούν σύντομα οι εταιρείες, διότι είναι οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες, η ΕΝΙ στην προκειμένη περίπτωση η οποία έχει πρόθεση να κινηθεί σύντομα για την μεταφορά του φυσικού αερίου υπό την μορφή LNG», σημείωσε ο Κασουλίδης.


Χθες βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , ενώ απόψε ο κ. Κασουλίδης θα είναι συνδαιτημόνας στο διατλαντικό δείπνο του αμερικανού ομολόγου του Αντονι Μπλίνκεν.