Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βλαντιμίρ Πούτιν

«Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να υποστηρίξω την πρόταση του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού και να κηρύξω μερική επιστράτευση στη Ρωσία.» Είναι το πρώτο διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου μετά από εκείνο της 24ης Φεβρουαρίου, κατά το οποίο κήρυξε την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Στο νέο του διάγγελμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει την επιστράτευση 300 χιλιάδων ανδρών, με προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση. 

«Απολύτως προβλέψιμη κίνηση, που φαντάζει περισσότερο ως προσπάθεια αιτιολόγησης της ίδιας της αποτυχίας τους. Ο πόλεμος είναι σαφές ότι δεν εξελίσσεται με βάση το ρωσικό σενάριο.», σημείωσε ο Προεδρικός Σύμβουλος Ουλρανίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ. 

Στη Ρωσία επικρατεί πάντως πανικός μετά το διάγγελμα Πούτιν, με τα αεροπορικά εισιτήρια και μάλιστα χωρίς επιστροφή να εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς. 
«Έχω γυναίκα και παιδί. Αυτό σκέφτομαι. Δεν θέλω να τους αφήσω σε περίπτωση που συμβεί κάτι.», δήλωσε ρώσος πολίτης. 
Την ίδια ώρα η ρωσική αντιπολίτευση καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

 «Δεν μπλοφάρω με τα πυρηνικά» 

Στο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε νέα, δριμεία επίθεσης κατά της Δύσης, απειλώντας ακόμη και με πυρηνικό πόλεμο. 

 «Διαθέτουμε μια ποικιλία όπλων καταστροφής, σε ορισμένες μάλιστα περιοχές ακόμη πιο σύγχρονα από το ΝΑΤΟ. Εάν απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς αμφιβολία όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και το λαό της. Αυτό δεν είναι μπλόφα.», σημείωσε ο Πούτιν. 

Απειλές που σκόρπισαν διεθνή ανησυχία, ακόμη και στις τάξεις κυβερνήσεων κρατών, φίλα προσκείμενων στη Μόσχα. 
 «Καλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν για εκεχειρία και για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.», ανέφερε ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Wenbin. 

Υποστήριξη δημοψηφισμάτων 


Ο Ρώσος Πρόεδρος έστειλε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και για τα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα ότι θα διεξαχθούν σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια με στόχο την προσάρτησή τους στη Ρωσία, όπως ακριβώς συνέβη και στην Κριμαία. 

 «Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων ώστε οι άνθρωποι εκεί να αποφασίσουν για το μέλλον τους.», σημείωσε ο Πούτιν. 

«Αν αυτά τα δημοψηφίσματα προχωρήσουν και αν η Ρωσία ισχυριστεί πως προσαρτά ουκρανικό έδαφος, οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν θα τα αναγνωρίσουν.», ανέφερε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλινκεν.  

«Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιβάλει στρατιωτικά την βούλησή της, ακόμη κι αν διεξάγει ψεύτικα δημοψηφίσματα.», σημείωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Το διάγγελμα Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν είναι καθόλου άσχετο με τις εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο, εκτιμούν αναλυτές. 


Η προέλαση του ουκρανικού στρατού και η αντοχή της Δύσης στον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας, αυξάνει την πίεση που δέχεται η ρωσική κυβέρνηση. 
Οι φωνές εναντίον του πολέμου στη Ρωσία αυξάνονται, όπως και η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Συστατικά που καθιστούν τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας τουλάχιστον απρόβλεπτο.