Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βλαντιμίρ Πούτιν

«Η Ρωσική Ομοσπονδία τασσόταν και τάσσεται υπέρ μιας καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων των νέων πρέσβεων στο Κρεμλίνο, μεταξύ των οποίων και ο νέος πρεσβευτής της Κύπρου Κύπρος Γιωργαλλής.

«Οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε οικοδομούνταν, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτισμική και πνευματική κοινότητα και τις παραδόσεις φιλίας των λαών μας», συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνοπτικής αναφοράς στις σχέσεις της Ρωσίας με τη χώρα, που εκπροσωπούν οι νέοι πρέσβεις.

Ανεξάρτητες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι επρόκειτο για τη συντομότερη έως σήμερα αναφορά στις κυπρορωσικές σχέσεις σε αντίστοιχες ομιλίες του Β. Πούτιν ενώπιον νέων πρέσβεων, με εμφανή όμως αποφυγή οποιωνδήποτε αρνητικών χαρακτηρισμών, που υπήρξαν στις αναφορές σε άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Αναφερόμενος στη γενικότερη διεθνή κατάσταση ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι 24 νέοι πρέσβεις αναλαμβάνουν έργο υπό συνθήκες, «όπου επιταχύνονται οι διαδικασίες ριζικές μεταμόρφωσης ολόκληρης της αρχιτεκτονικής των διεθνών σχέσεων, όταν εισέρχεται στην ενεργό φάση ο σχηματισμός του πολυπολικού, πιο δημοκρατικού και δίκαιου συστήματος της διεθνούς τάξης», εξαίροντας σε αυτό το πλαίσιο το ρόλο του Οργανισμού της Σαγκάης και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

«Είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο περιφερειακή δομή, η οποία ενώνει χώρες, όπου διαβιούν περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη και δημιουργείται το ¼ του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Εκείνες τις χώρες, οι οποίες είναι πεπεισμένες ότι ο σύγχρονος κόσμος πρέπει να είναι πολυκεντρικός και να βασίζεται στους κοινώς αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, τις αρχές της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας, της συνεργασίας με αμοιβαίο σεβασμό και με κεντρικό, συντονιστικό ρόλο του ΟΗΕ», σημείωσε ο Β. Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος αν και δεν κατονόμασε τις ΗΠΑ, έδειξε προς την κατεύθυνσή τους, λέγοντας ότι «αυτή η αντικειμενική ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της πολυπολικότητας συναντά δυστυχώς την αντίσταση εκείνων, οι οποίοι, προσπαθούν να διατηρήσουν το ρόλο του ηγεμόνα στις παγκόσμιες υποθέσεις και να ελέγχουν τα πάντα. Και τη Λατινική Αμερική, και την Ευρώπη, και την Ασία, και την Αφρική. Πρέπει να ειπωθεί ότι αυτός ο ηγεμόνας τα κατάφερνε όχι άσχημα επί μακρό χρονικό διάστημα, όμως δεν μπορεί έτσι να συνεχιστεί αιωνίως, είναι αδύνατο». Είπε, επίσης, ότι για τον λόγο αυτό εφαρμόζονται μονομερείς πιέσεις και κυρώσεις, οι οποίες, όμως, «οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους».

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι από την πολιτική αυτή «υποφέρουν και απολύτως αθώα κράτη, πρωτίστως τα αναπτυσσόμενα και τα φτωχότερα», τα οποία υφίστανται κυρίως τις συνέπειες των περιορισμών στην εξαγωγή ρωσικών ενεργειακών πηγών, τροφίμων και λιπασμάτων στις διεθνείς αγορές. Γι αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί «αποκορύφωση του κυνισμού το γεγονός ότι παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς ανταπόκριση ακόμη και η πρότασή μας για δωρεάν παράδοση στις χώρες, που τα χρειάζονται, των δεσμευμένων σε ευρωπαϊκά λιμάνια 300.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων».

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, δεν πρόκειται να ξεφύγει από την ανεξάρτητη γραμμή της. «Ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ σκοπεύουμε και στο εξής να προωθούμε ενοποιητικούς παράγοντες στη διεθνή ημερήσια διάταξη, να συμβάλλουμε στην αναζήτηση αποτελεσματικών απαντήσεων στις πολυάριθμες προκλήσεις και απειλές της σύγχρονης εποχής, να συνδράμουμε στη διευθέτηση οξυμμένων περιφερειακών συγκρούσεων», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Ρώσος Πρόεδρος, δήλωσε ότι αυτές τις θέσεις θα υποστηρίξει η Ρωσία στην 77η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που μόλις  ξεκίνησε.