Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νατάσα Πηλείδου Υπουργός Ενέργειας Ισραήλ

Σε ακτίνα συμφωνίας για τους όρους εντολής του εμπειρογνώμονα που θα διοριστεί με σκοπό την επίλυση της διαφοράς που προκύπτει σε σχέση με τα γειτονικά κοιτάσματα «Αφροδίτη» και «Ισάι», βρίσκονται Κύπρος και Ισραήλ. 

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης που είχαν το πρωί στη Λευκωσία αντιπροσωπείες των δυο χωρών με επικεφαλής τις δυο υπουργούς ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και Καρίν Ελχαράρ, διαπιστώθηκε η βούληση για επίλυση της διαφοράς που πηγάζει εξαιτίας των διεκδικήσεων του Τελ Αβίβ από την ύπαρξη του όμορου με την «Αφροδίτη» μικρού ισραηλινού κοιτάσματος «Ισάι». 

Στόχος είναι μέχρι τέλος του χρόνου να διοριστεί ο διαμεσολαβητής, ο οποίος θα προχωρήσει με τον μηχανισμό επίλυσης της διαφοράς. Εξέλιξη με την οποία αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος που εντοπίστηκε το 2011 στο κυπριακό θαλασσοτεμάχιο 12, στο πλαίσιο και της προσπάθειας διαφοροποίησης των πηγών και διαδρομών ενέργειας προς την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με την Νατάσα Πηλείδου

Σε αυτό το πλαίσιο, τα δύο Υπουργεία Ενέργειας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις που οδηγούν σε αμοιβαία επωφελή διευθέτηση του ζητήματος των κοιτασμάτων «Αφροδίτη» και «Ισάι», τόσο όσον αφορά στη σχετική διμερή συμφωνία όσο και για τους όρους εντολής για τον εμπειρογνώμονα που θα οριστεί από τις δύο χώρες. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν με δομημένο τρόπο τις επόμενες εβδομάδες» 

Από την πλευρά της η Καρίν Ελχαράρ σημείωσε πως

Υπό το πρίσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και των αυξανόμενων αναγκών της Ευρώπης για φυσικό αέριο, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας και οι δύο πλευρές να επισπεύσουν τις εργασίες τους για μια ταχεία, διαφανή και δίκαιη διευθέτηση. Η μεταξύ μας εμπιστοσύνη και η συνέχιση της γόνιμης συνεργασίας μας στους διάφορους τομείς είναι πολύ σημαντική και για τα δύο μέρη 

Προχωρούν και οι εταιρίες


Μέχρι το τέλος του έτους η κοινοπραξία θα παρουσιάσει την τελική πρόταση ανάπτυξης του κοιτάσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που προκρίνεται είναι η μεταφορά το φυσικού αερίου μέσω αγωγού στο τερματικό υγροποίησης στο Ιντκού της Αιγύπτου. Αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει διασύνδεση με αγωγούς από τα γειτονικά κοιτάσματα του Ισραήλ ή θα επιλεγεί απευθείας όδευση από το θαλασσοτεμάχιο 12 στο αιγυπτιακό τερματικό.
 
Οι τρεις εταιρίες που κατέχουν την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, ενέκριναν επένδυση 192 εκατομμυρίων ευρώ για την πραγματοποίηση γεώτρησης το πρώτο εξάμηνο του νέους έτους, η οποία θα χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή.