Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γενικη συνελευση οηε

Σε ένα σταυροδρόμι δύο παγκόσμιων κρίσεων τεραστίων διαστάσεων, οι ηγέτες κρατών καλούνται να βρουν λύσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια αβεβαιότητας που πλανώνται πάνω από την ανθρωπότητα, για πρώτη φορά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Οι εργασίες της 77ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αρχίζουν την Τρίτη, εν μέσω των συνεπειών της παγκόσμιας υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης λόγω της πανδημίας του covid 19, και της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για μια ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη σειρά κρίσεων και βαθιά διχασμένη, κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, έντονα προβληματισμένος και ανήσυχος για τις μελλοντικές εξελίξεις.

150 ηγέτες, δηλώνει παραμονές της συνέλευσης ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, με τις χώρες να παραμένουν βαθιά διχασμένες, αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αντόνιο Γκουτέρες – Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ

Ο κόσμος μας πληγώνεται από τον πόλεμο, πλήττεται από το κλιματικό χάος, κηλιδώνεται από το μίσος, καλύπτεται από την ντροπή για τη φτώχεια και τις ανισότητες. Όμως οι γεωστρατηγικοί διχασμοί, που δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο μεγάλοι τουλάχιστον μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, παραλύουν την παγκόσμια αντίδραση μπροστά σε αυτές τις δραματικές προκλήσεις. Οι χώρες πρέπει να ενωθούν για να βρουν λύσεις.

 

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Αντόνιο Γκουτέρες, στην ομιλία του κατά το άνοιγμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη, θα τονίσει τη σημασία της ανάληψης άμεσης δράσης για συναινετικές λύσεις.

Ωστόσο, αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι, εκτιμώντας πως οι ελπίδες για ενότητα είναι λιγοστές.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί με δύο σημαντικές απουσίες: αυτές, του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ενώ δεκάδες ηγέτες θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη από το Λονδίνο, όπου θα παραστούν αύριο στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. 

Ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος φτάνοντας σήμερα στο Λονδίνο, υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για την αποβιώσασα μονάρχη, το οποίο ανοίχθηκε στο Lancaster House.

Ο Πρόεδρος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, στις τέσσερις το απόγευμα, ώρα Κύπρου, και θα ακολουθήσει συνάντηση του, με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις επτά και δεκαπέντε το βράδυ.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα έχουν σειρά επαφών, με ηγέτες και αξιωματούχους κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Πρόεδρος θα παραθέσει, επίσης, γεύμα προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.