Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Κομισιόν ζητά από τη Λευκωσία όπως εντάξει Τουρκοκυπρίους στην αλυσίδα απασχόλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συγκεκριμένους τομείς επιχειρήσεων όπου διαπιστώνεται υποστελέχωση. Όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, οι Βρυξέλλες απέστειλαν επιστολή, θεωρώντας μια τέτοια εξέλιξη ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
 

Εκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων τουρκοκυπρίων και προώθηση τους σε τομείς απασχόλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου διαπιστώνονται κενά ζητά με επιστολή της η Κομισιόν από την Λευκωσία. 

Η επιστολή που στάλθηκε στα τέλη Αυγούστου από την διεύθυνση απασχόλησης της Κομισιόν ζητά την εργοδότηση τ/κ σε τομείς όπως σε καταλύματα, υπηρεσίες εστίασης, ανθρώπινης οικίας ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, παροχής σε κλιματισμό κατασκευών και γεωργίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν θα μπορούσαν να προσληφθούν τ/κ σε ένα αριθμό επαγγελμάτων περιλαμβανομένων νοσοκόμων και μαιών, προγραμματιστών εφαρμογών, οδηγών, οικοδόμων, μαγείρων ή αγροτικών εργατών. Όπως αποκαλύπτεται μέσα από την επιστολή το ζήτημα συζητήθηκε σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Γενικού Διευθυντή Μάριου Νάβα, και του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και θεωρείται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν υποστηρίζει στην επιστολή της ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει κλειδί για ενίσχυση της αγοράς εργασίας της Κύπρου και κατ’ επ’εκταση της κυπριακής οικονομίας ενώ θα φέρει τους τ/κ εγγύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κομισιόν εμφανίζεται έτοιμη να χρηματοδοτήσει την εν λόγω πρωτοβουλία μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου ή του χρηματοδοτικού κανονισμού για την τ/κ κοινότητα.

Οι Βρυξέλες εισηγούνται μάλιστα όπως δρομολογηθεί και ενισχυθεί η προσπάθεια  εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους τ/κ που ενδέχεται να εργοδοτηθούν, οι Βρυξέλες επίσης ζητούν από το Υπουργείο Εργασίας να οργανώσει μια συνάντηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.