Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης Αντόνιο Γκουτέρες
*Φωτογραφία αρχείου

Την τουρκική προκλητικότητα σε Αμμόχωστο και την θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς ως την αποκλειστική αιτία για το τέλμα στις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θα αναδείξει για άλλη μια φορά στην συνάντηση που θα έχει στις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της 77ης συνόδου της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπενθυμίσει και την συμφωνία που υπήρξε πέρυσι την ίδια περίοδο στην τριμερή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου, την οποία η τουρκική πλευράς αθέτησε ευθύς αμέσως.

Επίσης ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα υπογραμμίσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει δώσει την συγκατάθεση της για διερευνητική αποστολή από αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόταση που έθεσε στο τραπέζι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας, Μίροσλαβ Γιέτζια, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί και η οποίας επίσης προσκρούει στο τείχος της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Νωρίτερα της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα θα προηγηθεί η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ενώ στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της συνόδου θα έχει επαφές με ξένους ηγέτες.

Σειρά επαφών με ομολόγους του θα έχει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, θα συμμετάσχει σε ξεχωριστές τριμερείς συναντήσεις με την Αρμενία και την Αίγυπτο.

Θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει ο επικεφαλής του State Department Αντονι Μπλίνκεν, και θα συναντηθεί με την υφυπουργό εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Βικτώρια Νούλαντ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 30 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των 9 Μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα φιλοξενηθεί στην πόλη Αλικάντε της Ισπανίας.

Προκλήσεων συνέχεια…

Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί αύριο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα, θα συνεχίσει την εμπρηστική ρητορική του, προτιθέμενος να καταγγείλει για προβοκάτσιες την Ελλάδα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί και κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος χθες σε κλειστή συνεδρίαση της ψευδοβουλής για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις που ακολούθησαν δεν έκρυψε για ακόμη μια φορά τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι:

Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε μια συνολική συνάντηση χωρίς να γίνει αποδεκτή η κυριαρχική μας ισότητα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών είναι να δράσουμε για τη συνεργασία των δύο πλευρών.

 

Το αντιπολιτευόμενο τουρκοκυπριακό ρεπουμπλικανικό κόμμα έψεξε τους χειρισμούς Τατάρ και χαρακτήρισε χωρίς ουσία την χθεσινή συζήτηση.