Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερσιν ταταρ νικος αναστασιαδης

Δεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι επειδή δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές του Φεβρουαρίου, δεν έχει νόημα να συναντηθούν

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Τατάρ είπε ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη και ότι θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη.

«Ο Αναστασιάδης δεν θα είναι υποψήφιος, δεν έχει νόημα να συναντηθούμε», ανέφερε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει υποβάλει στην τ/κ πλευρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να τα αποδεχτούν. «Εξακολουθούν να βασίζονται σε συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, και είναι κατά τη γνώμη μας μια σειρά από προτάσεις γεμάτες παγίδες, με στόχο η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία έχει μετατραπεί σε ε/κ Δημοκρατία να επεκταθεί και στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε», ανέφερε.

Όπως είπε, η βάση των προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η συνεργασία των δύο κρατών. «Αυτή είναι η νέα μας πολιτική, έχουμε αποδεχθεί σταθερά ότι δεν θα καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία στην Κύπρο με μια ομοσπονδιακή δημοκρατία, που θα είναι η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», υποστήριξε. Ισχυρίστηκε ότι «επειδή η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια συμφωνία στην οποία εν καιρώ θα υπάρχουν μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατός. Υποφέραμε πολύ στην Κύπρο πριν το 1974, περάσαμε γενοκτονία».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ακόμη ότι στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη πέρυσι, υποστήριξαν ότι το πρόσωπο που θα διοριστεί αντί της Τζέιν Λουτ πρέπει να είναι προσωπικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ωστόσο με την πίεση της ε/κ πλευράς, το πρόσωπο που θα διοριστεί θα είναι ειδικός αντιπρόσωπός του. «Η παγίδα εδώ είναι ότι  θα δημιουργηθεί μια θέση στην οποία ο ειδικός εκπρόσωπος μπορεί να απευθυνθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εμείς είπαμε ότι οπωσδήποτε το νέο πρόσωπο θα είναι σίγουρα ο εκπρόσωπος του ίδιου του Γενικού Γραμματέα. Όταν εμπλέκεται το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχουμε κάποια προβλήματα», ανέφερε.

Σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι παρακολουθούν τις ενεργειακές δραστηριότητες μαζί με την Τουρκία. «Μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις στα σημεία που κάνουν κι εκείνοι. Υπάρχουν σημεία όπου η Τουρκία έχει πολύ δίκιο. Στα σημεία που έχει δικαίωμα ο Ελληνοκύπριος, έχει δικαίωμα και ο πολίτης της τδβκ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο παράλογο από το να έχεις διεκδικήσεις σε ένα μικρό νησί. Υπάρχει πρόκληση, αλλά κανείς δεν είναι υπέρ της σύγκρουσης», είπε.

Σε ερώτηση για την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «η Ελλάδα κάνει λάθος όταν νομίζει ότι έχει ισοδύναμο καθεστώς με την Τουρκία. Η Τουρκία θα απαντήσει στην παρενόχληση της Ελλάδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».