Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Στις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωνμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, στην Νέα Υόρκη, αναμένεται να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Έχοντας κατεβάσει αισθητά τον πήχη των προσδοκιών της, η Λευκωσία ευελπιστεί, χωρίς όμως και να επενδύει σε αυτό, σε ένα ακόμα γύρο προσπαθειών στο Κυπριακό, πριν από τις Προεδρικές Εκλογές.

Όλα θα κριθούν στις διαδοχικές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, αρχικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ακολούθως στο τρίτο δεκαήμερο με τον Ερσίν Τατάρ.

Μετά το περσινό φιάσκο στη τριμερή συνάντηση με την απόφαση για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα, που ποτέ δεν υλοποιήθηκε, εξ' υπαιτιότητας και του κ. Γκουτέρες, η Λευκωσία αρκείται πλέον στην ανάθεση του ρόλου, χωρίς διορισμό, σε κάποιο κορυφαίο αξιωματούχο της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα αναλάβει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, να δημιουργήσει κινητικότητα και να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις δύο πλευρές.

Για την ανάθεση του ρόλου έχουν ήδη ακουστεί τα ονόματα της Ρόσμαρι Ντι Κάρλο και του Μίροσλαβ Γιέτζα. Αυτό ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που συμβεί, δεν θα σηματοδοτεί απαραίτητα και μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό. Τουναντίον, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό, το περισσότερο που μπορεί κάποιος να αναμένει είναι μία συζήτηση σε χαμηλότερο επίπεδο και αποκλειστικά για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Κάτι που οφείλεται στο χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, το οποίο σαφώς και μεγεθύνεται από τον τουρκικό αναθεωρητισμό όπως εκφράζεται από τον Ταγίπ Ερτονάν, αλλά και στο γεγονός πως στο τραπέζι υπάρχουν έτοιμες προτάσεις και από τις δύο πλευρές, ακόμα και από την Πρόεδρο της Κομισιόν.

Το πρόβλημα για την Λευκωσία είναι πως πέραν από την ίδια, κανείς αλλά ούτε και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν να ενοχλούνται από το γεγονός ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Ερσίν Τατάρ παραπέμπουν σαφώς στην λύση των δύο κρατών.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν τις τελευταίες μέρες πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρόκειται να απαντήσει στον κατοχικό ηγέτη, εάν προηγουμένως δεν πειστεί μέσα και από τα όσα θα συμβούν στην Νέα Υόρκη ότι θα υπάρξουν βάσιμες ελπίδες για επανέναρξη ενός διαλόγου και επί της ουσίας του Κυπριακού.