Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τιτινα λοιζιδου γυναικα

Παρασκηνιακά παιχνίδια βρίσκονται σε εξέλιξη από πλευράς Γερμανίας και Νορβηγίας αναφορικά με το  οριστικό κλείσιμο της υπόθεσης Τιτίνας Λοϊζίδου και τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρόκειται για αλχημείες που σκοπό έχουν τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αυτό επιχειρείται από τη Γερμανία, με τη βοήθεια της Νορβηγίας.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι η Νορβηγία οργάνωσε άτυπη συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας ο Εκπρόσωπος της Γερμανίας παρακίνησε τα κράτη που τηρούν ουδέτερη στάση στο ζήτημα της Λοϊζίδου να αλλάξουν την ψήφο τους και να κηρύξουν τον τερματισμό της διαδικασίας επιτήρησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης ενόψει της εξέτασης του ζητήματος από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 20 Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση προσκλήθηκε και η Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάτι που εγείρει ένα γενικότερο ζήτημα τάξης αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αν το Συμβούλιο της Ευρώπης τερματίσει τη διαδικασία της επιτήρησης, τότε εκ των πραγμάτων η λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας της Τουρκίας στο ψευδοκράτος θα αναδυθεί ως ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του περιουσιακού ζητήματος που προκλήθηκε εξαιτίας της τουρκικής εισβολής. Κάτι βεβαίως που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιουσιακό και κατά συνέπεια στο κυπριακό πρόβλημα.

Η συνάντηση που οργάνωσε η Νορβηγία πραγματοποιήθηκε πριν από δύο περίπου μήνες και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Λευκωσία αντέδρασε εντονότατα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προέβη σε παραστάσεις και διαβήματα, ενώ παράλληλα ζητά να διασφαλιστεί η διατήρηση της διαδικασίας επιτήρησης της υπόθεσης Λοϊζίδου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεδομένης της νομικής και πολιτικής σημασίας.

Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η Λευκωσία προέβη σε διάβημα προς το Βερολίνο, το οποίο κατέδειξε τη διαφορετικότητα της προσέγγισης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γερμανίας, με τη δεύτερη να εμμένει στο κλείσιμο της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία επισήμανε στο Βερολίνο ότι είναι κατανοητό η Γερμανία να διατηρεί τις απόψεις της, αλλά ότι η δρομολόγηση παρασυναγωγής και η προσπάθεια παρακίνησης άλλων κρατών μελών σε βάρος των κυπριακών ζωτικών συμφερόντων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια θετική ενέργεια. Αντίθετα, εκλαμβάνεται ως απαράδεκτη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

Οι ισορροπίες πάντως είναι πολύ λεπτές και όλοι πλέον μετρούν τις ψήφους καθώς με βάση προηγούμενες ψηφοφορίες, εάν η Τουρκία εξασφαλίσει τρεις επιπλέον ψήφους από το στρατόπεδο των χωρών αποχής, τότε η υπόθεση Λοϊζίδου κινδυνεύει να κλείσει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, προβαίνουν σε ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να κρατήσουν «ζωντανή» την υπόθεση της. Ήδη η Λευκωσία έχει  υποβάλει γραπτό υπόμνημα δέκα σελίδων στο Συμβούλιο της Ευρώπης ενόψει της κρίσιμης συνεδρίας της αρμόδιας Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το τριήμερο, 20 έως 22 Σεπτεμβρίου, όποτε και θα αποφασιστεί το μέλλον της υπόθεσης Λοϊζίδου.