Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαβατήριο Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε κατάργηση της προνομιακής μεταχείρισης Ρώσων και θέτει περισσότερους όρους για απόκτηση βίζας. Διχασμένοι, πάντως, παραμένουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών μελών, για πλήρη απαγόρευση. Μέτρα κατά του καθεστώτος όχι των πολιτών, ήταν η θέση του Ιωάννη Κασουλίδη στο συμβούλιο Gymnich.

Κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων οι 27 χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδο σε Ρώσους πολίτες. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι βαλτικές και οι σκανδιναβικές πρωτοστάτησαν για οριζόντιο μπλοκάρισμα των Ρώσων πολιτών να επισκεφθούν την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα όπως και η Κύπρος απέρριψαν μια τέτοια εξέλιξη καθώς θεωρήσαν αντιπαραγωγική την πρόταση για απαγόρευση της επίσκεψης σε Ρώσους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τεράστιες διαφωνίες επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν με μια κοινή πολιτική θέση, στην οποία κατέληξαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών μελών για πλήρη αναστολή της συμφωνίας για διευκόλυνση στην έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες.

Η απόφαση αυτή έχει πρακτικές συνέπειες μιας και θα καταστήσει πιο δύσκολη τη διαδικασίας εξασφάλισης βίζας από Ρώσους πολίτες. Παρόλα αυτά, δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση οριζόντια απαγόρευση για την είσοδο τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Με αυτή την εξέλιξη η παραχώρηση θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες θα κρίνεται κατ’ περίπτωση από τα κράτη μέλη και εκ των πραγμάτων οι αριθμοί αναμένεται να περιοριστούν. Παράλληλα, οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν μόνες τους μπλοκάρισμα στα ταξίδια όλων των Ρώσων πολιτών νοουμένου ότι οι αποφάσεις τους ευθυγραμμίζονται με την πολιτική θεωρήσεων Σένγκεν.