Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κουλεμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα από την ΕΕ να απαγορεύσει την είσοδο Ρώσων τουριστών στο έδαφός της, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «αρμόζον» από τη στιγμή που πλειοψηφία των Ρώσων υποστηρίζει "τον γενοκτονικό πόλεμο της επίθεσης" της Μόσχας κατά του Κιέβου.

"Έχει παρέλθει ο καιρός για ημίμετρα", δήλωσε ο Κουλέμπα στο Reuters την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Πράγα για μια δεύτερη ημέρα συνομιλιών. "Μόνον μια σκληρή και συνεπής πολιτική μπορεί να παράξει αποτελέσματα", πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν όσον αφορά την αναστολή της ισχύος συμφωνίας διευκόλυνσης της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) με τη Μόσχα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα χρειάζεται να περιμένουν περισσότερο και να πληρώνουν περισσότερο για την έκδοση βίζας, καθώς η ΕΕ είναι πιθανόν να εξακολουθήσει να διχάζεται όσον αφορά απόλυτη ταξιδιωτική απαγόρευση.

"Μια απαγόρευση (έκδοσης) βίζας για τους Ρώσους τουρίστες και κάποιες άλλες κατηγορίες θα είναι αρμόζουσα απάντηση στον γενοκτονικό πόλεμο της επίθεσης της Ρωσίας στην καρδιά της Ευρώπης που υποστηρίζεται από συντριπτική πλειοψηφία Ρώσων πολιτών", αναφέρει ο Κουλέμπα σε ανακοίνωσή του την οποία έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρότεινε επίσης την έναρξη ενός ειδικού προγράμματος για Ρώσους στρατιώτες που δεν θέλουν να πολεμήσουν άλλο στην Ουκρανία.

"(Το μήνυμα είναι): Σώστε τον εαυτό σας και φύγετε. Καταθέστε τα όπλα, παραδοθείτε στις ουκρανικές δυνάμεις και αδράξτε μια ευκαιρία να ξεκινήσετε καινούργια ζωή", σημείωσε ο Κουλέμπα.

"Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πρόταση αξίζει να γίνει, διότι ακόμη κι αν ένας Ρώσος στρατιώτης καταθέσει τα όπλα και αποφασίσει να φύγει, αυτό σημαίνει ότι σώζονται ζωές Ουκρανών και βρισκόμαστε πιο κοντά στην ειρήνη", πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρότρυνε χθες, Τρίτη, τους Ρώσους στρατιώτες να εγκαταλείψουν τη μάχη για να σωθούν μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις για να ανακαταλάβουν τη νότια Ουκρανία. Ωστόσο η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απώθησε την επίθεση και ότι επέφερε βαρειές απώλειες στις δυνάμεις του Κιέβου.

Πηγή: protothema.gr