Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τζο Μπάιντεν Γιαίρ Λαπίντ

Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ πρόκειται να συναντηθεί κατ’ ιδίαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον ερχόμενο μήνα, όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση επικαλούμενη καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές.

Πιθανότερη ημερομηνία της συνάντησης θεωρείται η 20η Σεπτεμβρίου, μετά την προγραμματισμένη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου κατά την έναρξης ων εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ημερομηνία της συνάντησης σχετίζεται με την μετάβαση του Γιαΐρ Λαπίντ στην Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου, ενόψει της εκφώνησης της ομιλίας του ενώπιον της Γ.Σ. του ΟΗΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 21 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, οι τελικές διευθετήσεις πρόκειται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας αφού συνομιλήσουν τηλεφωνικά οι Μπάιντεν και Λαπίντ, οπότε θα έχει ήδη ορισθεί δια της διπλωματικής οδού η ακριβής ημερομηνία της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στις ΗΠΑ.

Η είδηση περί επικείμενης συνάντησης Λαπίντ-Μπάιντεν έγινε γνωστή ύστερα από σχετικό δημοσιογραφικό θόρυβο που προέκυψε την Παρασκευή, με αφορμή ενημέρωση που παρέθεσε σε διπλωματικούς συντάκτες των τοπικών ΜΜΕ ο Αρχηγός της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, κατά τη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε έμμεση κριτική της διαπραγματευτικής τακτικής των ΗΠΑ έναντι του Ιράν ως προς το περιεχόμενο της πιθανής συμφωνίας που πρόκειται να επιτευχθεί για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της κυβέρνησης της Τεχεράνης.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 25/8, ο Μπαρνέα φερόταν να δηλώνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς το Ιράν», διευκρινίζοντας ότι «από τη μια οι Αμερικανοί συνομιλούν με το Ιράν στη Βιέννη, ενώ από την άλλη, το Ιράν επιτίθεται μέσω τοπικών ενόπλων ομάδων που επηρεάζει κατά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, εξαπατώντας με αυτόν τον τρόπο την διεθνή κοινότητα», αναφερόμενος σε πρόσφατες επιθέσεις φιλοϊρανών ανταρτών με drone κατά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην νοτιοανατολική Συρία. Ο Αρχηγός της Μοσάντ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του περιεχομένου της συμφωνίας που συζητούν οι ΗΠΑ με το Ιράν, εκφράζοντας την άποψη ότι «πρόκειται για μία κακή συμφωνία που δίνει την δυνατότητα στο Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Η Μοσάντ είναι δεσμευμένη να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο και αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη. Αναφερόμενος στις κατηγορίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, κατά τις οποίες το Ιράν εσκεμμένα διέκοψε την λειτουργία 27 καμερών ασφαλείας που μετέδιδαν απ’ευθείας εικόνα από συγκεκριμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτές οι ενέργειες αποτελούν ουσιαστικά και την απόδειξη ότι το Ιράν παραβαίνει τα συμφωνηθέντα που ισχύουν ήδη», καταλήγοντας ότι «ακόμα και κατά την περίπτωση υπογραφής της νέας συμφωνίας, δεν σημαίνει ότι οι αίρονται οι υφιστάμενες κατηγορίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας».

Οι δηλώσεις του Αρχηγού της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, προς τους δημοσιογράφους, τις οποίες χαρακτήρισαν τα τοπικά ΜΜΕ ως ‘εξαιρετικά ασυνήθιστες κατά τα συνήθη δεδομένα’, φέρονται να είχαν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ. Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε χθες Παρασκευή 26/8 η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η πραγματοποίηση της ενημέρωσης προς τους ισραηλινούς δημοσιογράφους ο Μπαρνέα τελούσε εν γνώσει του πρωθυπουργικού γραφείου . Ωστόσο, το περιεχόμενο των επισημάνσεων που εξέφρασε , ειδικά ως προς την διαπραγματευτική τακτική των ΗΠΑ και τα ζητήματα που εκκρεμούν ενώπιον του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ως προς το Ιράν, δεν φέρονταν να είχαν εκφρασθεί κατόπιν πρότερης συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό Λαπίντ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση κατ’ ιδίαν συνάντησης Λαπίντ-Μπαρνέα τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 26/8 προκειμένου «να υπάρξει συντονισμός ενεργειών», όπως μετέδωσε χθες βράδυ η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη ισραηλινές διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ πραγματοποιώντας σήμερα σειρά επαφών στην Ουάσιγκτον με ανώτατα στελέχη αμερικανικών δεξαμενών σκέψης. Οι συναντήσεις του εντάσσονται στις γενικότερες προσπάθειες πίεσης προς την διακυβέρνηση Μπάιντεν εκ μέρους του Ισραήλ να μην υπογραφεί νέα συμφωνία με το Ιράν περί του ελέγχου του πυρηνικού του προγράμματος, οι όροι της οποίας θεωρούνται ως μη επωφελείς για τα ισραηλινά εθνικά συμφέροντα. Σε σημερινές του δηλώσεις προς τα αμερικανικά ΜΜΕ ο Γκαντς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η τεχνογνωσία και οι δυνατότητα που απέκτησε ήδη το Ιράν καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση βελτιώσεων στο περιεχόμενο της συμφωνίας που βρίσκεται σε διαβούλευση» διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει η ανάγκη να μετατεθεί το χρονικό σημείο άρσης των κυρώσεων κατά του Ιράν». Ο Γκαντς κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα του «θα συνεχίσει τις προσπάθειες απόκρουσης της ιρανικής απειλής, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξέλιξη».