Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σήκωσε το γάντι ο Γενικός Ελεγκτής στις αναφορές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, προχωρόντας σε ανάρτηση με παράθεση αριθμητικών δεδομένων για τις Πολιτογραφήσεις.

Ο Μάριος Πελεκάνος κάλεσε νωρίτερα τον Ελεγκτή να πει γιατί όλες οι αναφορές και οι έλεγχοι της έκθεσης αρχίζουν συμπτωματικά το 2013, παραλείποντας την περίοδο από το 2008 κατά την οποία, όπως τεκμηριώθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου από τον Υπουργό Εσωτερικών, καταγράφηκαν συγκεκριμένες παρατυπίες.

Η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ήρθε λίγη ώρα αργότερα, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα εισήχθη ως μαζικό σχέδιο πολιτογραφήσεων τον Μάιο του 2013, οπότε και άλλαξε ριζικά μορφή με κριτήρια που δημοσιεύονταν στην Επίσημη Εφημερίδα. 

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Οδυσσέα Μιχαηλιδη, ο αριθμός εγκρίσεων ανά Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει ως εξής:

  • Τάσσος Παπαδόπουλος: 5
  • Δημήτρης Χριστόφιας: 137
  • Νίκος Αναστασιάδης: 3375


«Γι αυτό ας σταματήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να βλέπει πολιτικές σκοπιμότητες στα ευρήματα μας» καταλήγει ο Γενικός Ελεγκτής.

Νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η  Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις πολιτογραφήσεις είναι ελλιπής και ατεκμηρίωτη.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τις συσκέψεις για τα ασφαλτικά, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι ανεπαρκής «εφόσον δεν ασχολήθηκε με το σύνολο των συμμετεχόντων στη διαδικασία του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος».

Την χαρακτήρισε επίσης ελλιπή και ατεκμηρίωτη, αφού οι πλείστες των αναφορών χαρακτηρίζονται, όπως είπε, από ενδεχόμενα και πιθανότητες.

«Ο χρόνος δε που ο Γενικός Ελεγκτής επιλέγει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για πολλοστή φορά γίνεται σε προεκλογική περίοδο με την πολιτική εκμετάλλευση να είναι ήδη εμφανής», ανέφερε.

Ο ΚΕ ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως επεξηγήθηκε χθες, όχι μόνο δεν απέκρυψε πληροφορίες από το όργανο λήψης απόφασης, δηλαδή το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά προωθούσε στο Σώμα επαρκή πληροφόρηση στη βάση της πρακτικής που ακολουθείτο από το 2008.

Πρόσθεσε ότι την ίδια ακριβώς πληροφόρηση λάμβανε πριν από τη λήψη των αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ως εκ τούτου, για ποια απόκρυψη στοιχείων μιλά ο Γενικός Ελεγκτής;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Πελεκάνος είπε πως για την επαναλαμβανόμενη αναφορά του Γενικού Ελεγκτή ότι το Υπουργικό Συμβούλιο παραβίαζε τα κριτήρια του προγράμματος, αντί άλλης απάντησης «παραπέμπουμε στις ξεκάθαρες αρμοδιότητες που η κείμενη νομοθεσία δίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο και τις οποίες επίσης ανέλυσε εν εκτάσει  στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου ο Υπουργός Εσωτερικών».

Ο Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε καμία εξουσία του Γενικού Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι «είναι ο Γενικός Ελεγκτής που συνεχίζει να αμφισβητεί τις αρμοδιότητες το Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τις γνωματεύσεις του οποίου ακολούθησε πιστά το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τον χρόνο παραχώρησης των φακέλων και στοιχείων που ζήτησε ο Γενικός Ελεγκτής».

Ο ΚΕ υπενθύμισε ότι με την ολοκλήρωση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής τον Ιούνιο του 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε άμεσα με την παραχώρηση πρόσβασης στον Γενικό Ελεγκτή σε όλα τα στοιχεία που ζητούσε.

Κάλεσε τον Ελεγκτή να απαντήσει σε κάποια βασικά ερωτήματα, «επειδή ακριβώς όλους θα μας κρίνουν οι πολίτες».

Ο ΚΕ κάλεσε τον Ελεγκτή να πει γιατί όλες οι αναφορές και οι έλεγχοι της έκθεσης αρχίζουν συμπτωματικά το 2013, παραλείποντας την περίοδο από το 2008 κατά την οποία, όπως τεκμηριώθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου από τον Υπουργό Εσωτερικών, καταγράφηκαν συγκεκριμένες παρατυπίες. Τον κάλεσε επίσης να απαντήσει γιατί αποδίδει στην Κυβέρνηση την ευθύνη απώλειας εσόδων από την εφαρμογή της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ στις κατοικίες, όταν είναι η Βουλή που θέσπισε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου και την ψήφισε σχεδόν ομόφωνα.

«Δεν είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία που έκανε το 2016 έλεγχο για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής ήταν ενήμερος για τα ευρήματα, αλλά και ο ίδιος κατέθεσε ενόρκως ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής αντιφατικές δηλώσεις», διερωτήθηκε ο κ. Πελεκάνος.

Ο ΚΕ συνέχισε παραθέτοντας τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής στην παράγραφο 14.4 της έκθεσης, επειδή, όπως σημείωσε, η αξιοπιστία όλων μας κρίνεται από τις πράξεις και δηλώσεις μας.

Στην συγκεκριμένη παράγραφο αναφέρεται ότι «συνοπτικά και σε σχέση με τη μη ετοιμασία έκθεσης το 2016 τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής διάφορα στοιχεία. Σε μια από τις δηλώσεις του ο Γενικός Ελεγκτής διατύπωσε ότι δεν γνώριζε για τον έλεγχο το 2016. Σε δεύτερη δήλωση του ανέφερε ότι δεν εντοπίστηκαν αδυναμίες για το πρόγραμμα, ενώ σε τρίτη δήλωση ότι κάτι είχε ετοιμαστεί αλλά κρίθηκε ότι δεν υπήρχε αντικείμενο για ετοιμασία έκθεσης. Σε τέταρτη δήλωση του διατύπωσε ότι τους αναφέρθηκε ότι οι αδυναμίες που είχαν εντοπιστεί θα αντιμετωπίζονταν με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου 2016 και τέλος ότι σύμφωνα με το πιο πάνω σημείωμα, ο έλεγχος ήταν ημιτελής».