Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαριος πελεκανος

Απάντηση στο δημοσίευμα του «Πολίτη» που κατηγορεί τον Μάριο Πελεκάνο ότι αδιαφόρησε όντας Πρόεδρος του ΚΟΑΓ για τις εισφορές που δεν έγιναν στον οργανισμό από αιτητές πολιτογραφήσεων όπως προνοούσε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έδωσε με ανακοίνωση του ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα "Πολίτης", στο οποίο υιοθετείται μια ακόμα ανακριβής αναφορά της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή και στο οποίο ατεκμηρίωτα αφήνονται αιχμές για το πρόσωπο μου, επιθυμώ να δηλώσω τα εξής:

1. Το σημερινό δημοσίευμα προσβάλλει το κάθε μέλος του νυν και τέως Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑΓ, αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται σε αυτόν.

2. Δεδομένου ότι ο δημοσιογράφος που υπογράφει το δημοσίευμα δεν έχει, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ζητήσει την άποψη μου πριν προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ανυπόστατων θέσεων που προβάλλει, καταθέτω τα όσα στην πραγματικότητα ισχύουν προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Η υποχρέωση επενδυτών του ΚΕΠ για την καταβολή δωρεάς προς τον ΚΟΑΓ ύψους €75,000, δημιουργήθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 86.879, ημερομηνίας 13.02.2019 και αφορούσε αιτήσεις, οι οποίες θα υποβάλλονταν από επενδυτές από τις 15.05.2019 και εντεύθεν.

Η υποχρέωση θεσμοθετήθηκε με την ψήφιση των περί Τιμητικής Πολιτογράφησης για Λόγους Δημοσίου Συμφέροντος και Πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επιχειρηματιών ή Επενδυτών Κανονισμών του 2020 («ΚΔΠ 379/2020»). Η ΚΔΠ 379/2020, η οποία αύξησε το ύψος της χορηγίας στις €100,000, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 18 Αυγούστου 2020.

Ούτε η Απόφαση 86.879 αλλά ούτε και η ΚΔΠ 379/2020 δημιούργησαν οποιαδήποτε υποχρέωση για τον ΚΟΑΓ να ασκεί οποιονδήποτε έλεγχο σε σχέση με τις δωρεές που καταβάλλονταν σε αυτόν από επενδυτές. Ούτε βεβαίως υπήρχε κάποιος τρόπος ο ΚΟΑΓ να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος και πότε έχει υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Τα έσοδα του ΚΟΑΓ από το ΚΕΠ ανά έτος έχουν ως εξής:

πινακας