Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο διαβατηριο

Ουδέν σχόλιο, προσώρας, από την κυβέρνηση, σχετικά με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων.

«Αντιλαμβάνεσθε ότι πρόκειται για ένα κείμενο 192 σελίδων. Επομένως όπως έχουμε και χθες δηλώσει θα μελετήσουμε αναλυτικά και τη δέουσα επιμέλεια την έκθεση και τα πορίσματα του Γενικού Ελεγκτή πάντα βεβαίως και σε συνάρτηση και με την έκθεση της Επιτροπής Νικολάτου η οποία όπως γνωρίζεται είχε διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα και πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και εφόσον ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία θα προχωρήσουμε και στον αναγκαίο σχολιασμό», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και καιρό τα ευρήματα και το περιεχόμενο της έκθεσης, αντιπαρέβαλε στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

«Η διαδικασία είναι: αποστέλλουμε επιστολή στον ελεγχόμενο με τα ευρήματα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα, αν θέλει απαντά. Μετά του στέλνουμε προσχέδιο έκθεσης, το οποίο αν θέλει σχολιάζει. Μετά του στέλνουμε την τελική έκθεση 5-7 μέρες προ δημοσίευσης. Εδώ δηλαδή γνώριζαν από τον Μάιο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ως γνωστό στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εντοπίζονται παραλείψεις, παρατυπίες, μη ικανοποίηση των επενδυτικών κριτηρίων που τέθηκαν και που οδήγησαν στην απώλεια κρατικών εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ διατυπώνονται και ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται σαθρές.

«Ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών κατά εμάς κατά έναν εντελώς παράνομο τρόπο αποφάσιζε εκείνος ότι θα φίλτραρε κατά κάποιον τρόπο και δεν διαβίβαζε όλη αυτή την πληροφόρηση στο αρμόδιο Σώμα που δεν είναι άλλο από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισήμανε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης, αλλά και των διεκδικητών της Προεδρίας της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη, εμφανίστηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κάνοντας λόγο για αυταπόδεικτες ευθύνες.

«Η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά διαβατήρια» επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά, τη σαθρή κατάσταση διαπλοκής, διαφθοράς και παρανομίας που έφτιαξε, συντήρησε και ανατροφοδότησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησής της και την κατέστησαν την «πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Η ΕΔΕΚ με νέα ανακοίνωση ζητά τη διεξαγωγή σε βάθος έρευνα τόσο για την επενδυτική πτυχή του προγράμματος πολιτογραφήσεων όσο και για την έκδοση κυπριακών διαβατηρίων σε αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος.

Τη διερεύνηση των ευρημάτων της ελεγκτικής υπηρεσίας σε περίπτωση που αυτά δημιουργούν υπόνοιες προτείνει η ΔΗΠΑ.

Ενώ ξεκάθαρες πολιτικές, διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, εντοπίζει στα ευρήματα της έκθεσης το εκλογικό επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, και ζητά λογοδοσία των υπευθύνων.

«24 ώρες μετά, η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Δημοκρατικού Συναγερμού η οποία ευθύνεται για τα πιο πάνω, επιλέγει τη σιωπή δήθεν για μελέτη της Έκθεσης, όταν ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δηλώνει ότι η Έκθεση είναι εις γνώση της κυβέρνησης από τον περασμένο Μάιο, ενώ το τελικό κείμενο στάλθηκε εδώ και μέρες. Την ίδια εκκωφαντική σιωπή επιλέγει και ο κύριος Νεοφύτου, ενώ ο κύριος Χριστοδουλίδης ζητά γενικόλογα τιμωρία όσων ευθύνονται», αναφέρει σε ανακοίνωση το εκλογικό επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Κολοκασίδης, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι η έκθεση επιβεβαιώνει την ανάγκη για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, ενώ ο υποψήφιος ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και επιτίθεται και κατά των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

«Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το τέρας της διαφθοράς, ανακυκλώνοντας τα ίδια αποτυχημένα μοντέλα εξουσίας και επιβραβεύοντας εκείνους που, είτε συμμετείχαν στο πάρτι της διαπλοκής, είτε σιώπησαν βλέποντας τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου», δήλωσε ο Γιώργος Κολοκασίδης.

«Ο Γενικός και ο βοηθός Εισαγγελέας ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την περίοδο των χρυσών διαβατηρίων και έτσι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών. Μάλιστα από τις νέες θέσεις που κατέχουν φέρουν επιπλέον βαρύτατες ευθύνες, καθώς φέρονται να παρεμποδίζουν τις διαδικασίες έρευνας της υπόθεσης», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Την Πέμπτη συνέρχεται εκτάκτως η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για να συζητήσει τα ευρήματα της έκθεσης.