Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μετά το Ισραήλ, η Αίγυπτος.

Η Τουρκία, αφήνει πίσω της την σκληρή ρητορική για την κυβέρνηση Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και δηλώνει έτοιμη για αποκατάσταση των σχέσεων τους σε πολιτικό επίπεδο.

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ευκαιρία συνάντησης. Με την Αίγυπτο οι σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά τώρα συνεχίζουμε, έστω σε κατώτερο επίπεδο, δηλαδή σε υπουργικό επίπεδο και μετά ελπίζουμε ότι θα κάνουμε βήματα και στο υψηλότερο επίπεδο με καλύτερο τρόπο. Ο λαός της Αιγύπτου είναι αδέρφια μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά την πτήση επιστροφής από την ουκρανική Λβιβ, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και ως προς την πολιτική του έναντι της Συρίας, στην σκιά και πολλών δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα που θέλουν την Άγκυρα να επανασχεδιάζει την στρατηγική της στο συριακό, αποδεχόμενη ακόμη και την παραμονή Άσαντ στην εξουσία.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να νικήσουμε ή όχι τον Άσαντ. {…} Επί του παρόντος είμαστε σε επαφή με τη Ρωσία σε κάθε βήμα που κάνουμε στη Συρία. Θα θέλαμε να διεξάγουμε αυτές τις δραστηριότητες πιο αποτελεσματικά και με το Ιράν, αλλά αυτό δεν συνέβη», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ένθερμος υποστηρικτής ενδεχόμενης συροτουρκικής προσέγγισης η Μόσχα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι έπονται εξελίξεις και μάλιστα ραγδαίες στο ζήτημα προσεχώς.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε και δημοσκοπικά τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς αυξάνονται στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές αντίδρασης κατά της παρουσίας στην Τουρκία περίπου τριάμισι εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Η «παγκόσμια» Τουρκία

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας αλλάζει και την συγκρουσιακή στρατηγική διαδέχεται η διαλλακτικότητα και η βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας της με όλα τα κράτη της περιοχής, πλην της Ελλάδος και της Κύπρου.

Τι επιδιώκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Το θέμα συζητείται ευρέως στους κύκλους των πολιτικών αναλυτών, σε συνάρτηση και με τον ηγεμονικό ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει σε παγκόσμιες κρίσεις. Ενδεικτική και η διαμεσολάβησή της στο θέμα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να ευγνωμονεί για άλλη μια φορά δημόσια την Τουρκία.

Συν τοις άλλοις η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και τις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις, διεκδικώντας ρόλο παγκόσμιου παίκτη και , όπως ο ίδιος ο Ερντογάν αποκάλυψε, συνεργασίες στον τομέα με Κίνα και Μαλαισία.