Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαζα

Κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου διαφαίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω της ελλιπούς εφαρμογής των όρων που φέρονται να είχαν συμφωνηθεί κατά τις έμμεσες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ δια της ενεργούς παρέμβασης πρωτίστως της Αιγύπτου και δευτερευόντως του Κατάρ. Την εξέλιξη αυτή ανέδειξε πρώτη η ισραηλινή εφημερίδα ΧαΆρετς στο χθεσινό της φύλλο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε την ίδια μέρα, λίγες αργότερα, από το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης, που επικαλέσθηκε καλά πληροφορημένες πηγές στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα ΧαΆρετς και η κρατική ισραηλινή τηλεόραση αναφέροντας το περιεχόμενο των αιγυπτιακών αιτιάσεων, κατά τις πρώτες ώρες εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, παρότι φέρονταν να είχαν δεσμευθεί στους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές ότι δεν θα προέβαιναν σε περαιτέρω επιχειρήσεις σύλληψης πυρήνων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Δυτική Όχθη για να μην οδηγήσουν την κατάσταση σε νέα έξαρση βίας στην Λωρίδα της Γάζας, επίλεκτες δυνάμεις συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους με επίκεντρο την πόλη Ναμπλούς του βόρειου τμήματος της Δυτικής Όχθης, συλλαμβάνοντας και σκοτώνοντας παλαιστινίους ενόπλους. Αιγυπτιακές πηγές ισχυρίζονται ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ και του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ-Σίσι, ο δεύτερος είχε επισημάνει την ανάγκη διατήρησης ήπιου κλίματος στην Δυτική Όχθη και χαλάρωσης των μέτρων αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας εκ μέρους των Ισραηλινών.

Ενώ πράγματι το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να υιοθετήσει μέτρα χαλάρωσης στη Γάζα, στην Δυτική Όχθη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντάθηκαν με αποκορύφωμα την σύλληψη και εξουδετέρωση μαχητών που ανήκαν στις τάξεις της Φατάχ στην Ναμπλούς από την αρχή της εβδομάδας έως προχθές. Οι αιγυπτιακές αιτιάσεις επεκτείνονται και ως προς την φερόμενη ανακολουθία των ισραηλινών κινήσεων ενόσω η επιχείρηση «Χαραυγή» κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ βρισκόταν σε εξέλιξη, γεγονός που δυσχέραινε τις αιγυπτιακές διαμεσολαβητικές προσπάθειες.

Τέλος, κατά το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα εργαστεί αφ’ ενός για την «άμεση απελευθέρωση» του στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ, Χαλίλ Αουάουντε, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 155 μέρες διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του, αφ’ ετέρου ότι θα ασκήσει πιέσεις στους Ισραηλινούς για την απελευθέρωση του ιστορικού στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ στην βόρεια Δυτική Όχθη, Μπασάμ Ασάαντι, «όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν». Ωστόσο, η ισραηλινή Κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με ποιους όρους επετεύχθη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αρνήθηκε ότι ανέλαβε οιαδήποτε δέσμευση να απελευθερώσει τα δύο αυτά στελέχη της οργάνωσης.

Η διχογνωμία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου περί των όσων συμφωνήθηκαν ενόψει της πρόσφατης υπογραφής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δημιούργησαν μία δυσάρεστη ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Κάιρο – την οποία οι κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η κρατική ισραηλινή τηλεόραση χαρακτηρίζουν ως «απόλυτη διακοπή των επαφών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου», γεγονός το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στο πλαίσιο των συχνών διαμεσολαβητικών επιχειρήσεων που πραγματοποιεί η αιγυπτιακή πλευρά οποτεδήποτε παρουσιάζεται ανάφλεξη του μετώπου Ισραήλ-Γάζας.

Καταλυτικό ρόλο παίζει η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Χαλίλ Αουάουντε, η ζωή του οποίου διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Αιγυπτιακή αποστολή επισκέφθηκε τον Αουάουντε στις φυλακές όπου κρατείτο, γεγονός που ώθησε τις ισραηλινές στρατιωτικές αρχές να αποφασίσουν την επείγουσα μεταφορά του στο νοσοκομείο Ασάφ Χα΄Ροφέ του κεντρικού Ισραήλ. Κατόπιν έντονων αιγυπτιακών πιέσεων, χθες το βράδυ αποφασίσθηκε η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου «διοικητικού περιορισμού» εκ μέρους των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του.

Ο Αουάουντε διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη κράτησή του χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και αρνείται να διακόψει της απεργία πείνας εάν δεν απελευθερωθεί – γεγονός που η αιγυπτιακή πλευρά υποστηρίζει ότι συμπεριλαμβάνεται στους όρους που συμφωνήθηκαν προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Όπως δηλώνουν μέλη της οικογένειας του κρατουμένου, η δικηγόρος του αλλά και φορείς ανθρωπιστικών οργανώσεων που παρακολουθούν την υπόθεση, ο Παλαιστίνιος απεργός πείνας κινδυνεύει να πεθάνει, έχοντας υποστεί υπερβολική απώλεια βάρους φτάνοντας στα 42 κιλά. Η απόφαση αναστολής του μέτρου του «διοικητικού περιορισμού» βασίσθηκε σε ιατρικές γνωματεύσεις των ισραηλινών θεραπόντων ιατρών του.

Ωστόσο, το αρμόδιο στρατιωτικό δικαστήριο που εξέτασε την αίτηση άρσης του «διοικητικού περιορισμού» στο πρόσωπό του αποφάσισε ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμοι λόγοι για κάτι τέτοιο, αναφέροντας ότι το μέτρο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται όταν η κατάσταση της υγείας του θα βελτιωθεί και θα μεταφερθεί εκ νέου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου και κρατείτο μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΧαΆρετς σχετικά με το δυσάρεστο κλίμα που φέρεται να έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, την ακρίβεια του περιεχομένου των όρων της υπογραφείσας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός αλλά και την διαχείριση των δύο στελεχών της Ισλαμικής Τζιχάντ που συνεχίζουν να κρατούνται από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας και τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σύλληψης που διεξάγονται στην Δυτική Όχθη, από το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Το Ισραήλ αναγνωρίζει την αιγυπτιακή συμβολή για τον τερματισμό της επιχείρησης ‘Χαραυγή’ (σ.σ.κωδική ονομασία της πρόσφατης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ κατά της οργάνωσης Ισλαμικής Τζιχάντ). Για το γεγονός αυτό, ο Πρωθυπουργός Λαπίντ ευχαρίστησε προσωπικά τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι».

«Παράλληλα όμως, το Ισραήλ δρα και θα συνεχίσει να δρα με γνώμονα την εθνική του ασφάλεια και με βάση την δική του κρίση ως προς την αποτελεσματικότητα του πολέμου που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας στην Λωρίδα της Γάζας, στην Δυτική Όχθη και οπουδήποτε αλλού» καταλήγει.

Πηγή: KYΠΕ