Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αφγανιστάν Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τη διεθνή κοινότητα σύμφωνα με το νόμο της σαρία, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της ομιλίας του που κοινοποίησε το Υπουργείο Πληροφοριών την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν, που δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως κυβέρνηση από οποιαδήποτε ξένη πρωτεύουσα, παλεύουν με μια σοβαρή οικονομική κρίση λόγω της αυστηρής επιβολής των διεθνών κυρώσεων και της διακοπής της αναπτυξιακής βοήθειας.

Πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, έχουν ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους στις γυναίκες και να ανοίξουν σχολεία για κορίτσια γυμνασίου.

Περίπου 3.000 ηγέτες φυλών, αξιωματούχοι και θρησκευτικοί λόγιοι είχαν συγκεντρωθεί στη νότια πόλη Κανταχάρ, όπου εδρεύει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της ομάδας, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar. Ήταν η δεύτερη τέτοια συγκέντρωση από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία πριν από περίπου ένα χρόνο.

«Αυτή η συνάντηση καλείται να σκεφτεί την ελευθερία που λάβαμε με την ευλογία του Αλλάχ, την οποία πετύχαμε με το αίμα των μουτζαχεντίν (μαχητών) μας», είπε στην ομιλία.

«Θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή κοινότητα σύμφωνα με την Ισλαμική Σαρία...αν η Σαρία δεν το επιτρέπει, δεν θα ασχοληθούμε με καμία άλλη χώρα», είπε ο Αχουντζάντα.

Οι συνομιλίες με Αμερικανούς διπλωμάτες, ιδίως σχετικά με το πώς θα αναζωογονηθεί ο τραπεζικός τομέας της χώρας και η πιθανή απελευθέρωση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας που διατηρούνται στο εξωτερικό συνεχίστηκαν, ωστόσο, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι παραμένουν πολλά εμπόδια σε οποιαδήποτε πρόοδο.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο κέντρο της Καμπούλ για να σκοτώσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι και κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν ότι παραβίασαν τη μεταξύ τους συμφωνία παρέχοντάς του καταφύγιο.

Η συγκέντρωση της Πέμπτης εξέδωσε πολλά ψηφίσματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar, συμπεριλαμβανομένου ενός που καταδίκαζε την επίθεση με drone και ενός άλλου στο οποίο αναφέρεται ότι οποιαδήποτε γειτονική χώρα επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της για την επίθεση, ήταν συνένοχη.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει την πορεία του drone. Το Πακιστάν, το οποίο μοιράζεται σύνορα με το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος του δεν χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση.