Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιράν

Αυξάνονται οι ανησυχίες ισραηλινών κυβερνητικών παραγόντων ότι το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να έρθουν σε συμφωνία για τον έλεγχο της προόδου του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, κατά τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, όπως μετέδωσε στο χθεσινοβραδινό της δελτίο ειδήσεων η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, πρόκειται σήμερα να συνεδριάσουν εκτάκτως ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, ο υπουργός άμυνας Μπένι Γκαντς, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ με τη συμμετοχή της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη που ίσχυε μέχρι πρότινος σε κυβερνητικούς κύκλους και εκφραζόταν από δημοσιογραφικές πηγές, ότι εν τέλει οι διαπραγματεύσεις δεν θα είχαν αίσιο τέλος. Ωστόσο, όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ της ισραηλινής κρατικής τηλεόρασης, τις τελευταίες ημέρες τα ιρανικά ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Τεχεράνης τείνουν να προετοιμάζουν την τοπική κοινή γνώμη ότι το Ιράν προτίθεται να έρθει σε συμφωνία με την διεθνή κοινότητα και ειδικότερα με τις ΗΠΑ προκειμένου να θεσπισθεί πλαίσιο διεθνούς ελέγχου επί της προόδου του πυρηνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το κρατικό ισραηλινό μέσο, οι διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ επικεντρώνονται κυρίως στις αιτιάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εσκεμμένα έθεσε εκτός λειτουργίας κάμερες ασφαλείας που καταγράφουν την δραστηριότητα σε συγκεκριμένες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες ισραηλινές πηγές φέρονται να ανησυχούν ότι οι διαφωνίες αυτές τείνουν να υπερκεραστούν, σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση που έλαβαν από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς παράγοντες.

Παράλληλα, η ισραηλινή κρατική τηλεόραση ανέφερε διεξοδικά στοιχεία που παρουσίασε σε σχετικό ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό ιρανικό κανάλι Iran International που εκπέμπει δορυφορικά από το Λονδίνο, επιχορηγείται από σαουδαραβικά κεφάλαια και εκφράζει θέσεις της ιρανικής αντιπολίτευσης, ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας που προωθεί η ΕΕ ορίζεται ότι, εάν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν και πάλι από τη συμφωνία, οι διεθνείς εταιρείες που θα συναλλάσσονται με το Ιράν θα απαλλαγούν από οποιαδήποτε κύρωση για μία περίοδο χάριτος διάρκειας ενός έτους. Σύμφωνα πάντα με το Iran International, ο όρος αυτός θεωρείται πολύ πιθανόν να γίνει αποδεκτός εκ μέρους των ΗΠΑ εφόσον ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στην εξουσία.

Από ιρανικής πλευράς, είναι γεγονός ότι στα ξενόγλωσσα φιλοκυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης πληθαίνουν τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα τα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη να φέρονται να εξετάζουν θετικά τις προτάσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις να έχουν αίσιο αποτέλεσμα