Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκικα f16

Πραγματοποιήθηκε στη Ουάσιγκτον η 4η αμερικανοτουρκική συνάντηση τεχνικών επιτροπών με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 γράφει η εφημερίδα «Χουριέτ».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών «το δημοσίευμα αναφέρει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Προσθέτει ότι «ενώ προηγουμένως είχαν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις στην Άγκυρα, οι τεχνικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον για τέταρτη φορά».

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τεχνική αντιπροσωπεία μετέβη στις ΗΠΑ κατόπιν πρόσκλησης.

Σημειώνεται ότι «τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Τουρκία απέστειλε επίσημη επιστολή προς τις ΗΠΑ για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων 79 μαχητικών αεροσκαφών F-16».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τεχνικών αντιπροσωπειών στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε ότι ήταν στην ημερήσια διάταξη η λεπτομερής ανάλυση των προς πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού και η επιστολή προσφοράς που περιέχει το χρηματοδοτικό πλαίσιο.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η ατζέντα της τουρκικής αντιπροσωπείας περιλάμβανε τεχνικές λεπτομέρειες, όπως ο τύπος του κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί για τα 79 αεροσκάφη και ποια συστήματα θα περιλαμβάνονται στην άτρακτο του F-16.

Από την άλλη, πηγές ασφαλείας επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν ξεχωριστές απαιτήσεις για κάθε τμήμα των F-16 και ότι η αμερικανική πλευρά θα καταθέσει μια προσφορά τιμής ως αντάλλαγμα για αυτές τις απαιτήσεις.