Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελενη μαυρου - κωνσταντινος πετριδης

Η Ελένη Μαύρου, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών, ότι διαστρεβλώνει γεγονότα για να δικαιολογήσει τις αντιλαϊκές εμμονές της κυβέρνησης εναντίον κάθε πρωτοβουλίας για ανακούφιση της κοινωνίας από τη λαίλαπα της ακρίβειας.

Αφορμή η χθεσινή γραπτή δήλωση του Κωνσταντίνου Πετρίδη πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλει επιπλέον φορολογία και τέλη στους καταναλωτές.

«Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Πετρίδης, η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς την Κομισιόν για τη μη επιβολή ΦΠΑ στο νέο τέλος, που θα επιβληθεί στην κατανάλωση του φυσικού αερίου, επιβεβαιώνει αυτό που υποδεικνύουμε ως ΑΚΕΛ εδώ και καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και μια σειρά από αποφάσεις, προσθέτει η κυρία Μαύρου, δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να πάρουν εξαιρέσεις για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε βασικά αγαθά και σε πρώτες ύλες, κάτι που ήδη μια σειρά από κράτη μέλη έχουν πάρει σημαντικές εξαιρέσεις.

«Στην Κύπρο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα που να στηρίζουν το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και όχι μόνο αρνείται αλλά εμποδίζει και εκείνα τα μέτρα που πήρε η πλειοψηφία της Βουλής», δήλωσε η Ελένη Μαύρου.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του, ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνιζε πως η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει νέο τέλος σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου, με σκοπό όπως ρητά αναφέρεται, στην υποβοήθηση των εισαγωγέων φυσικού αερίου έτσι ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υπέρμετρα αυξημένες τιμές φυσικού αερίου που εισάγουν από χώρες εκτός από τη Ρωσία.

«Πέραν αυτού, η Γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιβολή κι άλλου τέλους, που αφορά στην αποθήκευση ενέργειας. Είναι από αυτά τα επιπλέον τέλη, που η Γερμανική κυβέρνηση, ζητά εξαίρεση από την καταβολή ΦΠΑ. Ελπίζω οι φωνασκίες των πολιτικών της αντιπολίτευσης, να μην παροτρύνουν την κυβέρνηση για να επιβάλει νέα τέλη χωρίς ΦΠΑ για να στηρίξει εισαγωγείς φυσικού αερίου που δεν έχουμε!», είχε αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η Γερμανική κυβέρνηση μάλιστα, καταλήγει η ανακοίνωση, επιβάλλει ΦΠΑ στους φόρους κατανάλωσης και στην τελική τιμή χρέωσης κατανάλωσης ηλεκτρισμού σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.