Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρωσικοι πυραυλοι s 400

Απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με γνωστή την εκφρασθείσα πολλές φορές και σε ανώτατο επίπεδο, θέση των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταλείψει η Άγκυρα τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 που αγόρασε το 2017, Ρώσος αξιωματούχος αποκάλυψε σήμερα πως Μόσχα και Άγκυρα, υπέγραψαν ήδη, για την παράδοση μίας δεύτερης πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, στην συμφωνία αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης, Army-2022 της Μόσχας. Η οποία πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
«Μια αντίστοιχη συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος (S-400 Triumf) στην Τουρκία. Το συμβόλαιο με την Τουρκία τίθεται επί του παρόντος σε εφαρμογή», δήλωσε.

Μια εξέλιξη ωστόσο, η οποία προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς σήμερα, αναμένετο να αρχίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, συζητήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της αμερικανικής κυβέρνησης και της Τουρκίας, για την αγορά 40 νέων αμερικανικών μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 άλλων που διαθέτει η Αγκυρα και αυτή τη στιγμή είναι παροπλισμένα.

Οι Αμερικανοί δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις προσπάθειες τους για να απαλλαγεί η Τουρκία από τις ρωσικές πυραυλικές συστοιχίες, ενώ η Ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τροπολογία, με την οποία για να προχωρήσει η αγορά των F-16, τίθενται σκληροί όροι, μεταξύ των οποίων να εγκαταλείψει η Τουρκία, το σύστημα S-400.