Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρακολουθήσεις

Για αποχρώσες ενδείξεις περί εμπλοκής της Κύπρου στις υποθέσεις παρακολουθήσεων, κάνουν λόγο μέλη της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής που συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προτίθενται να θέσουν ζήτημα καθόδου κλιμακίου του ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο για διερεύνηση του θέματος.

Στις 30 Αυγούστου συνέρχεται η εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ξένων ηγετών από το λογισμικό Pegasus και της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου.

Την πρώτη συνεδρίαση θα απασχολήσει, μεταξύ άλλων, και η επιστολή η οποία αποστάλθηκε με την οποία ζητείται η κάθοδος στελεχών της επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα την υπάρξουν αναφορές και για πιθανή εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση.

Οι προχθεσινές διευκρινήσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου, η οποία παρέπεμπε σε παλαιότερη δήλωση της - του περασμένου Ιουλίου, αλλά και αυτές του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, ουδόλως ικανοποίησαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου επανήλθε χθες στο ζήτημα, ζητώντας απάντηση στα τρία ερωτήματα που έθεσε σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει στην κατοχή της λογισμικά παρακολούθησης, αν ναι από πού, πότε και ποιο τα προμηθεύτηκε και αν τα χρησιμοποίησε.

«Η κυπριακή κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος, λέει ψέματα ότι δήθεν για 9 χρόνια δεν παρακολούθησε πολιτικούς ή δημοσιογράφους, αποδύεται σε χαρακτηρισμούς («λαϊκιστές» όσοι μιλούν), ή στην καλύτερη περίπτωση απαντά επιλεκτικά. Στα επίμονα ερωτήματά μας που υποβλήθηκαν από τις 12 του Ιούλη, η Υπουργός Δικαιοσύνης ανασύρει από το συρτάρι δήλωσή της από τις 14 του Ιούλη αναφορικά με το ζήτημα των Κεντρικών Φυλακών. Η απάντηση είναι γενικόλογη και δεν αγγίζει ούτε την ουσία ούτε την αλήθεια», σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου.

Η κυβέρνηση παραπέμπει στην τελευταία γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και στην χθεσινή της υπουργού Δικαιοσύνης.

Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός δώδεκα μηνών και θα καταλήξει σε συστάσεις, συμπεράσματα και την πιθανό την έκδοση ψηφίσματος προς την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.