Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο κύκλος του με την ρητορική τους προπαγάνδα, είχαν προϊδεάσει την τουρκική κοινή γνώμη και όχι μόνο… για έναν καυτό Αύγουστο. Οι απειλές τους ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα τρυπήσει εντέλει σε τουρκικά ύδατα, γεγονός που εξόργισε πολλούς στο εσωτερικό της χώρας.

Μεταξύ αυτών και ο θεωρητικός του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζιχάτ Γιαιτζί μέσω του think tank που διευθύνει.

Το Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής της Τουρκίας σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι:

Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα. O πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν είναι ο Yorukler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά του Γκαζί Πασά. Δηλαδή εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας. Δεν ξέρουμε τι να πούμε!

 

Οι φωνές αντίδρασης κατά της μετριοπαθούς όπως την χαρακτηρίζουν στάσης που τήρησε εντέλει ο Ταγίπ Ερντογάν επεκτείνονται και σε άλλες οργανώσεις, κυρίως του ακροδεξιού χώρου, οι οποίοι δεν ικανοποιήθηκαν ούτε και από τις νέες απειλές του Τούρκου Προέδρου, με αποδέκτες κυρίως Ελλάδα και Κύπρο.

Στις ΗΠΑ… Με απαιτήσεις

Στην αμερικανική πρωτεύουσα ψιθυρίζεται ότι η επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να μην στείλει το Αμπντουλχαμίτ Χαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι άμεσα συνυφασμένη με την νέα προσπάθεια που θα καταβάλει για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F16.

Τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη Δευτέρα 15 Αυγούστου μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης Μπάιντεν για συνέχιση των συνομιλιών για το θέμα και εκτιμάται ότι η ʼγκυρα θα επιχειρήσει να εξαργυρώσει την αναδίπλωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά τους όρους που έθεσε το Κογκρέσο. Να απόσχει η Τουρκία από οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ελλάδας.

«Είπαμε στους συνομιλητές μας ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε αυτούς τους όρους. Η ελπίδα μας είναι ότι θα αρθούν από την Γερουσία», ανέφερε ο Χολούσι Ακάρ.

Με τις προβληματικές σχέσεις Άγκυρας και Ευρωπαϊκής Ένωσης καταπιάνεται νέο δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, το οποίο κάνει μάλιστα λόγο για εκνευρισμό των Βρυξελλών και για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας έναντι Κύπρου και Ελλάδος, αλλά και για τον εναγκαλισμό του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνεται, ευρωπαϊκή αντίδραση δεν αναμένεται να υπάρξει και οι λόγοι ποικίλουν.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι:

Οι συζητήσεις σχετικά με την ενόχληση εναντίον του Ερντογάν γίνονται μόνο σε κλειστούς κύκλους και αναπαράγονται στην Άγκυρα μέσω χαμηλών διπλωματικών διαύλων. Δημόσια ωστόσο η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη τηρούν σιγή ιχθύος.