Τηλεόραση Ραδιόφωνο

«Αύριο, αν είμαστε τυχεροί, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα πλεύσει στην Μεσόγειο για την πρώτη του αποστολή», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν την πολιτική τους στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς ενώ στο Αιγαίο θέλουν τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως «εάν πρόκειται να γίνει μια διαπραγμάτευση, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων» και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε τη δίκαιη κατανομή των πόρων σε όλη την Κύπρο».

Σε ομιλία του κατά την έναρξη της Συνόδου των Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε «χαλάσαμε τα σχέδια τους που έγιναν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο με την αντίληψη ‘ό,τι και να κάνω, θα είναι κέρδος’».

Υποστήριξε ότι «εάν παραμέναμε θεατές στον του σφετερισμού των δικαιωμάτων μας, θα προέκυπτε ένα νέο περιβάλλον σύγκρουσης, και μάλιστα σύγκρουσης που θα διαρκούσε για δεκαετίες. Έχουμε λάβει αποτελεσματικά μέτρα. Δείξαμε ότι δεν μπορούν να γίνουν εργασίες στην περιοχή χωρίς εμάς».

«Μπλοκάραμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της τδβκ από τις ενεργειακές εξισώσεις», είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος. «Με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και τη συμφωνία μας για τη Λιβύη του 2019 χαλάσαμε τα παιχνίδια που στήθηκαν εναντίον μας. Ορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Τσαβούσοβλου «τώρα έχει  ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να συμπεριληφθούμε  κι εμείς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την τδβκ για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που υποβάλαμε».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη και η συνεργασία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Το κλειδί στην εθνική μας υπόθεση, το Κυπριακό είναι ξεκάθαρο». Τα κεκτημένα δικαιώματα του «τουρκοκυπριακού λαού», κατά την έκφρασή του, «δηλαδή η κυριαρχική του ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, πρέπει να καταγραφούν. Ούτε εμείς ούτε οι Τουρκοκύπριοι έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε. Εάν πρόκειται να γίνει μια διαπραγμάτευση, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων».

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε τη δίκαιη κατανομή των πόρων σε όλη την Κύπρο. Η τδβκ κάνει προτάσεις για αυτό από το 2011. Τέλος, την 1η και 8η Ιουλίου, μετέφερε την εποικοδομητική της πρόταση συνεργασίας στον ΟΗΕ. Εάν δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός, θα λυθεί το μισό ζήτημα στην ανατολική Μεσόγειο».

«Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε την πρόταση του Προέδρου μας για διάσκεψη στην ανατολική Μεσόγειο και την πρόταση συνεργασίας της τδβκ σε όλες τις πλευρές και την παγκόσμια κοινή γνώμη», είπε.

Σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο ο κ. Τσαβούσολγου ανέφερε ότι «ένα χαρακτηριστικό της πολιτικής μας για την Ανατολική Μεσόγειο είναι φυσικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Σύμφωνα με τον ίδιο «το ελληνικό- ελληνοκυπριακό δίδυμο επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τον τελευταίο χρόνο. Αυτά τα αποτρέψαμε με τα μέτρα που πήραμε τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι». «Αύριο, αν είμαστε τυχεροί, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα πλεύσει στην Μεσόγειο για την πρώτη του αποστολή», πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας», είπε. Στο Αιγαίο, από την άλλη, συμπλήρωσε, «θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Δεν εγκαταλείπει κακή της διάθεση».

«Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, τα οποία έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της χώρας μας», ανέφερε.