Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η Τουρκία, εμμένει στη διαχρονική της στόχευση για δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων και αγνοουμένων της Κοινότητας Ξυλοφάγου.

Ο κ. Καρούσος διαβεβαίωσε «για την αποφασιστικότητα και τη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με στόχο να υπάρξει κατάληξη για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση». Όμως, σημείωσε, «παρά τις επίπονες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς και την άρνησή της να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λύσης στη βάση των ήδη συμφωνηθέντων».

Η Τουρκία, ανέφερε, «αγνοώντας τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτάσσει υπέρμετρες αξιώσεις, εμμένοντας στη διαχρονική της στόχευση για δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και αναχρονιστικών εγγυήσεων, ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο πλήρως την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Η τουρκική πλευρά παραβιάζει, τόνισε, κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εδάφους και των θαλάσσιων ζωνών της. Δεν σεβάστηκε το καθεστώς προστασίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και εισέβαλε κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν μας φοβίζει η προκλητική και αδιάλλακτη στάση που βρίσκουμε απέναντί μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα, αξιοποιώντας τον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου, έως ότου επιτευχθεί η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συνθήκες ειρήνης και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού», τόνισε.

Είναι καθήκον μας ανέφερε, ο κ. Καρούσος «απέναντι στους ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα, στις οικογένειες τους, στους αγνοουμένους μας και σε όσους έπεσαν μαχόμενοι στην ιστορία της πατρίδας μας, όλοι μαζί με ενότητα, να συνεχίσουμε αδιάκοπα τον αγώνα για απελευθέρωση του νησιού μας. Ο λαός μάς έδωσε την ιερή αποστολή και εμείς οφείλουμε να  πράξουμε το καθήκον μας ως μέρος της ιστορίας του έθνους των Ελλήνων».

Τα παλληκάρια της Κοινότητας Ξυλοφάγου Μιχαλάκης Βραχίμης, Νίκος Θεοφάνους, Χριστοφής Β. Ππασιά, Πέτρος Α. Λοΐζου, Δεκανέας Ανδρέας Δ. Κάτζιη, Δεκανέας Νίκος Α. Κάτζιη, Αντώνης Ν. Γερασίμου, Φρίξος Παναγιώτου, Λοίζος Α. Χρίστου, Γιωργαλλής Π. Γιωργαλλή, Κυριάκος Κ. Τζιάπρα, Σταύρος Γ. Μούσουλλου, Χαράλαμπος Τ. Χαραλάμπους, Διάκονος Βασίλειος Γιάννακα, Ευθύμιος Ευθυμίου, έπεσαν μαχόμενοι για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας, είπε.

Αισθανόμαστε περήφανοι και υμνούμε με δέος την ιστορία τους, φέρνουμε στην σκέψη μας το θάρρος των παλικαριών αυτών και τη δίψα για λευτεριά, τόνισε ο κ. Καρούσος.

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «οφείλουμε να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βρεθούν και οι αγνοούμενοι της κοινότητας Ξυλοφάγου Αναστάσης Μ. Καρατζιά, Σταύρος Α Σταύρου, Θεοφάνης Γ. Θεοφάνους. Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοούμενων στην Κύπρο έχει την ιερή αυτή αποστολή και είμαι αισιόδοξος ότι θα τη φέρει εις πέραν».