Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιωάννης Κασουλίδης

Δεν υπάρχει άλλη οδός από τον διάλογο, είπε ο ΥΠΕΞ στην εκδήλωση μνήμης για την Αμμόχωστο, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να εργαζόμαστε μεθοδικά, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε κινητικότητα και προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε το Σάββατο βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης Αμμοχώστου που διοργάνωσε ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν υπάρχει άλλη οδός από τον διάλογο, ούτε εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναχάραξη της εθνικής μας πολιτικής. Παράλληλα είπε πως η μόνη επιλογή είναι η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ και κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ίδιων των Τουρκοκυπρίων.

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι φέτος συμπληρώνονται φέτος 48 χρόνια μακριά από τη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο, 48 χρόνια πικρίας, ξεριζωμού και προσφυγιάς.

Χαρακτήρισε την Αμμόχωστο «αρχόντισσα», μια πόλη θάλασσα και φως και μετουσίωση της χαράς και της ομορφιάς που εγκαταλείφθηκε στο έλεος του αδυσώπητου χρόνου να ρημάξει.

Στην ομιλία του, ο ΥΠΕΞ είπε ότι δεν βρίσκεται στην εκδήλωση για να δώσει υποσχέσεις. «Δεν έχω σκοπό ούτε να ασκήσω κριτική, ούτε να προωθήσω προεκλογικές θέσεις και εξαγγελίες», είπε, για να προσθέσει πως η Αμμόχωστος «πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική διελκυστίνδα και να αποτελέσει τον πυρήνα μιας κοινής και συλλογικής εθνικής στοχοθεσίας».

Ωστόσο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες, όπως είπε, «που καταβάλλουμε με επιμονή και πείσμα για να σωθεί η Αμμόχωστος», και διατράνωσε πως «ένα μόνο είναι το σίγουρο. Δεν θα κουραστούμε ποτέ μα ποτέ να εργαζόμαστε μεθοδικά, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε κινητικότητα και προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού».

Ο ΥΠΕΞ είπε πως «δεν υπάρχει άλλη οδός από τον διάλογο. Ούτε εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναχάραξη της εθνικής μας πολιτικής».

Η μόνη επιλογή, πρόσθεσε, «είναι η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει συντεταγμένα και συγκροτημένα, κάτω από ένα μετεξελιγμένο θεσμικό πλαίσιο που θα επανενώνει και θα μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα λειτουργικό πλαίσιο και θα διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της».

Παραμένουμε, είπε, «δεσμευμένοι στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης που να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό, να τερματίζει την κατοχή και τα τετελεσμένα της».

Αναφερόμενος στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, είπε πως «αποτελούν μέρος μιας πολιτικής δημιουργίας και εμπέδωσης νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Πρόκειται για ενέργειες αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα των Ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ 550 και 789 αλλά και των προεδρικών δηλώσεων του ΣΑ όταν το θέμα της Αμμοχώστου τέθηκε σε κλειστές συνεδρίες του Σώματος».

Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που εκφράσαμε ικανοποίηση για την πρόσφατη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ένα Ψήφισμα που επαναλαμβάνει όλα τα περί Κύπρου προηγούμενα Ψηφίσματα, καλεί για εξεύρεση λύσης ΔΔΟ σύμφωνα με το πλαίσιο του ΟΗΕ και καταδικάζει τη μη αναστροφή των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.»

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να αφεθεί η Τουρκία να παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, σημειώνοντας πως σε όλες τις επαφές που πραγματοποίησε τους τελευταίους 7 μήνες για το θέμα της Αμμοχώστου, εισέπραξε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση των συνομιλητών του, οι οποίοι καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε στα ΜΟΕ που προώθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες «με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα», ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το οποίο χαρακτήρισε γενναιόδωρο και τολμηρό, η εφαρμογή του οποίου θα είχε αμοιβαίο όφελος σε αμφότερες τις κοινότητες. «Προτείναμε τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου υπό τη διοικητική ευθύνη του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι ώστε με τη λύση του Κυπριακού να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της», είπε.

Παράλληλα «προτείναμε τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος των προϊόντων που εισέρχονται στην ενιαία αγορά. Με αντάλλαγμα, την εφαρμογή από πλευράς Τουρκίας, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την υποχρέωση να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα με κυπριακή σημαία».

Δυστυχώς, συμπλήρωσε, «το εν λόγω πακέτο προτάσεων, απορρίφθηκε από την τ/κ πλευρά, η οποία εμμένει στην πολιτική των δύο κρατών. Εμμένει επίσης στην αναγνώριση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας των Τ/κ ως προϋπόθεση για επανέναρξη της όποιας προσπάθειας διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού», προσθέτοντας πως είναι θέσεις απαράδεκτες οι οποίες δεν μπορούν και ούτε θα γίνουν αποδεκτές, αφού είναι διχοτομικές και αντίθετες με το στόχο της επανένωσης.

Αναφέρθηκε επίσης και στις αντιπροτάσεις των Τ/κ στην  επιστολή του ΠτΔ, προσθέτοντας ότι τις προτάσεις «θα εξετάσουμε με προσοχή, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει αμοιβαία βούληση για πραγματοποίηση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Μια τεχνοκρατική διεργασία έτσι ώστε να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις και ο τρόπος εφαρμογής τους».

Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό που ανησυχεί την πλευρά μας είναι η στασιμότητα και το τέλμα. «Αυτό είναι που προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό», συμπλήρωσε.

Η Αμμόχωστος, είπε, δεν σώζεται με ευχολόγια, ούτε μας αρκούν οι καταδίκες, τα Ψηφίσματα, οι Αποφάσεις, οι κυρώσεις και τα περιοριστικά μέτρα. «Θέλουμε πίσω την Αμμόχωστο. Θέλουμε πίσω την κατεχόμενη πόλη μας. Όπως και όλες τις πόλεις και τα χωριά μας», είπε και κάλεσε την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Να ακούσει τη φωνή τους και να μην αλλοιώσει την κοσμικότητα και τον κοινωνικό προσανατολισμό των Τ/κ.

Τους κάλεσε να αναθεωρήσουν τα πλάνα και τις τακτικές τους αφού είναι προφανές ότι οι παρελκυστικές προσεγγίσεις που ακολουθούν καθιστούν τους Τουρκοκυπρίους το πολιτικό παρακλάδι της Τουρκίας.

«Η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ας εγκαταλείψει τις άλογες και μαξιμαλιστικές της εξάρσεις για λύση δύο κρατών. Ας δείξει επιτέλους την απαιτούμενη βούληση για έναρξη ενός διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», κατέληξε ο ΥΠΕΞ.