Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιαπωνία Κίνα

Πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα φαίνεται ότι προσγειώθηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας (ΑΟΖ), δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο περιστατικό.

«Πέντε από τους εννέα βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Κίνα πιστεύεται ότι προσγειώθηκαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας», είπε ο Κίσι σε δημοσιογράφους, καθώς η Κίνα ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια σε χωρικά ύδατα που περιβάλλουν την Ταϊβάν, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι το Τόκιο υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας μέσω διπλωματικών οδών.

Κινεζικές δυνάμεις εκτόξευσαν «πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους στα ύδατα γύρω από τη νήσο», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας να απαντούν πως προχώρησαν εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων και όχι βαλλιστικών.

Το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες από την Ταϊβάν, ανέφερε ότι οι εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων έγινε κατά κύματα που διήρκησαν περίπου δύο ώρες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι ενεργοποίησε σχετικά αμυντικά συστήματα ως απάντηση στην εκτόξευση ενώ απαγορεύτηκαν όλες οι πτώσεις από και προς την χώρα ενώ ανακοινώθηκε πως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας για πιθανή «διείσδυση και ψυχολογικό πόλεμο».

Η κατάσταση στην Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε «ανοικτές συρράξεις», προειδοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συνεδρίασαν στην Πνομ Πενχ, εκφράζοντας «ανησυχία» για τα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας που ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν γύρω από τη νήσο ο στρατός της Κίνας.

«Η ASEAN ανησυχεί για τη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, ειδικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιφέρεια (...) που μπορεί να οδηγήσουν σε λαθεμένους απολογισμούς, σε σοβαρή σύγκρουση, σε ανοικτές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μεγάλες δυνάμεις», τόνισαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Συνδέσμου στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Πηγή: Cnn.gr