Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φακελος της κυπρου

Εκδίδεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών ο 9ος τόμος του Φακέλου της Κύπρου με το μαρτυρικό υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, μεταξύ 1986-1988 για το πραξικόπημα του 1974. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο 9ος τόμος θα εκδοθεί στη βάση επιστημονικών κανόνων και αξιόπιστης και χωρίς λάθη καταγραφής των καταθέσεων και λοιπών τεκμηρίων. 

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου

Ο Φάκελος της Κύπρου είναι ευαίσθητο θέμα, ύψιστης σημασίας και ιστορικής αξίας και σας διαβεβαιώ ότι το αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα, σε συνεχή συνεννόηση με τη Βουλή των Ελλήνων 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σχολίασε και τα όσα γράφονται περί αλλαγής της μεθοδολογίας έκδοσης των τόμων και κινδύνων που ελλοχεύουν από αυτό. 

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.  Όλα γίνονται τηρουμένου του πρωτοκόλλου με βάση τους επιστημονικούς κανόνες και την αξιόπιστη και χωρίς λάθη καταγραφή των καταθέσεων και των υπολοίπων τεκμηρίων. Προς τούτο υπάρχει τόσο προφορική όσο και γραπτή διαβεβαίωση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, του κυρίου Τασούλα, και σας διαβεβαιώ ότι θα παρακολουθούμε επισταμένα το όλο ζήτημα

Ο τελευταίος τόμος εκδόθηκε το 2019, με τη Αννίτα Δημητρίου να προαναγγέλλει και την έκδοση του 10ου τόμου. 

Στην τελική φάση της προεργασίας βρίσκεται και ο 10ος τόμος, τον οποίο ήδη έχουμε στην κατοχή μας και γίνεται η ανάλογη επεξεργασία ταυτοποίησης

Σύμφωνα εξάλλου με την ανακοίνωση της Βουλής τα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν στο Φάκελο της Κύπρου θα απασχολήσουν την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων του Σώματος. 


Στόχος, όπως αναφέρεται, η εις βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για όλες τις πτυχές του θέματος και για τον περαιτέρω χειρισμό επιμέρους ζητημάτων.