Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ανδρέας Μαυρογιάννης

Να προστατευθεί πλήρως το δικαίωμα των καταναλωτών για πρόσβαση στα αγαθά, ανέφερε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος συναντήθηκε την Τετάρτη στο εκλογικό του επιτελείο με αντιπροσωπεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Ο κ. Μαυρογιάννης έκανε λόγο για «μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για θέματα που απασχολούν τους καταναλωτές» και εξέφρασε τη βούλησή του για συνεργασία με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών σε πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία ο τόπος υποφέρει από τη φτωχοποίηση, την ακρίβεια, και άλλα σοβαρά ζητήματα, που απαιτούν άμεσες λύσεις. «Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την επαφή και συνεργασία, η οποία θα βοηθήσει πάρα πολύ και εμάς να διαμορφώσουμε θέσεις που θα προωθήσουμε στο εκλογικό μας πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι τέθηκαν επί τάπητος προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί διαχρονικά και που αφορούν και τις τράπεζες, την ενέργεια, τη διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων και την ποιότητα των προϊόντων. «Εκείνο που έχει την πιο μεγάλη σημασία είναι ότι συμφωνήσαμε στην ανάγκη να βρεθεί μια τέτοια προσέγγιση που εν τέλει να προστατεύει πλήρως τον καταναλωτή και το δικαίωμά του να έχει πρόσβαση σε όλα τα αγαθά, ποιοτικά και σε απόλυτα ανταγωνιστικές τιμές», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, ζήτησε να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι καταναλωτές, ως πολίτες της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, συνέχισε, μέχρι σήμερα οι καταναλωτές δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και -το κυριότερο- όλοι επικαλούνται τους καταναλωτές λέγοντας ότι θα σταθούν δίπλα τους. «Εμείς δεν ζητούμε δηλώσεις, αλλά πράξεις», επεσήμανε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι λέγεται πως η ακρίβεια οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πανδημία και ο πόλεμος (σ.σ. στην Ουκρανία). Η θέση του Συνδέσμου Καταναλωτών, είπε, είναι ότι η ακρίβεια οφείλεται όχι μόνο σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά και σε ενδογενείς παράγοντες, όπως διάφορες αποφάσεις, παραλείψεις ή ενέργειες αρμοδίων αρχών. «Απλώς και μόνο να αναφέρω ότι η τιμή του ρεύματος που πληρώνουμε σήμερα θα μπορούσε να είναι 30% πιο κάτω και αυτό οφείλεται σε ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις αρμοδίων αρχών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι πράττει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών ως αντίδραση στην ακρίβεια, δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος δημοσιοποιεί τα διάφορα κακώς έχοντα για να διορθωθούν, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη μη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών. «Γιατί ισχύουν μέχρι σήμερα οι αποφάσεις για την πληρωμή των φωτοβολταϊκών και την παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά;», διερωτήθηκε ο κ. Δρουσιώτης. «Η τελευταία απόφαση της ΡΑΕΚ για μείωση της τιμής από 20 σεντ ανά κιλοβατώρα στα 11 σεντ ανά κιλοβατώρα, προϋποθέτει κέρδος γύρω στο 80-90%. Και τα 11 σεντ είναι πολλά. Δεν είναι εποχές για τέτοια κέρδη που δεν μπορούν να φορολογηθούν», υπέδειξε.

Ο κ. Μαυρογιάννης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του Συνδέσμου Καταναλωτών, υπογράμμισε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τη φορολόγηση των καυσίμων, όπου έχουμε οιονεί απροσδόκητα κέρδη για το κράτος, τα οποία δεν μπορούν να υπάρχουν σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο όπου ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια και οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί». Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις για να βελτιώσουμε την κατάσταση, ανέφερε. «Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Δρουσιώτης που λέει ότι δεν πρέπει να τα φορτώνουμε όλα στον πληθωρισμό ή σε εξωγενείς παράγοντες. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για να διορθώσουν τα κακώς έχοντα», κατέληξε.