Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Θωμάς Αντωνίου Νίκος Αναστασιάδης

Δυσαρέσκεια εκφράζει το Προεδρικό αναφορικά με την επισημοποίηση της πρόθεσης Θωμά Αντωνίου, για παραίτηση από το ΔΣ του ΟΑΥ. Όπως αποκάλυψε από το πρωί ο ΑΝΤ1, σχετική επιστολή βρίσκεται ήδη από χθες στα «χέρια» Αναστασιάδη, ο οποίος ωστόσο, δεν λαμβάνει ακόμη τελική απόφαση.

Για το θέμα τοποθετήθηκε νωρίς το μεσημέρι το Προεδρικό δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου, αναφέροντας ότι «πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν μας ικανοποιεί δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σταθερότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, κάτι που συνέβαλε στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν κατά τα πρώτα στάδια της υλοποίησης μιας ιστορικής μεταρρύθμισης, αλλά και για να προωθηθούν αναβαθμίσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας».

Σημειώνει πως δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω επιστολών που έχουν σταλεί πριν από λίγο, ζητά όπως λάβει τις επί του θέματος γνωματεύσεις και απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτροπής Ασυμβίβαστου ως οι αρμόδιες Αρχές, προτού λάβει τις όποιες αποφάσεις του.   

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε από το πρωί ο ΑΝΤ1, ο κ. Αντωνίου στην επιστολή προς τον Πρόεδρο αναφέρεται σε «ανοίκειες επιθέσεις» που το τελευταίο διάστημα γίνονται προς το πρόσωπο του, αλλά και προς μέλη της οικογένειας του.

Σημειώνει μάλιστα πως αυτές οι επιθέσεις «ενέχουν πολιτική διάσταση», καθώς όπως ο ίδιος θεωρεί, στόχος είναι το Σύστημα Υγείας της χώρας.

Επιπρόσθετα στην επιστολή ο Θωμάς Αντωνίου ενημερώνει τον Πρόεδρο ότι

Πρόθεση μου είναι να διευκολύνω τις προσπάθειες σας για την πολιτική διαχείριση κατάστασης του ΓεΣΥ, θέτοντας στη διάθεση σας την παραίτηση μου

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την περίοδο που στο επίκεντρο βρίσκεται η έρευνα περί ασυμβίβαστου του κ. Αντωνίου, αλλά και όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα με τον (παρολίγο) διορισμό Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ.

Οι λόγοι παραίτησης του 

Μάλιστα, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Αντωνίου, παρέθεσε τους λόγους παραίτησης του και τόνισε πως μετά και την γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα λάβει τις δικές του αποφάσεις τις οποίες και θα δημοσιοποιήσει σύντομα.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Προέδρου του ΟΑΥ

Τους τελευταίους μήνες το ΓεΣΥ δέχεται συνεχείς και απροκάλυπτες επιθέσεις από θεσμικούς και παραθεσμικούς φορείς, οι οποίες κορυφώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πρώτη ημέρα του διορισμού μου ως προέδρου του ΟΑΥ έχω ταχθεί να υπηρετήσω την ιδέα του ΓεΣΥ με όλες μου τις δυνάμεις. Το γεγονός αυτό από μόνο του με κατέστησε πολλές φορές και εμένα προσωπικά στόχο επιθέσεων από διάφορους εξωθεσμικούς κύκλους. Οι ανοίκειες αυτές επιθέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εκπορεύονται δυστυχώς και από θεσμικούς φορείς και κύκλους που αντιπαρατάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχουν ξεπεράσει το όριο που προσωπικά θεωρώ ότι οι στοιχειώδεις κανόνες κοσμιότητας, ευθυκρισίας και αξιοπρέπειας επιβάλλουν, αφού επεκτάθηκαν πλέον και σε μέλη της οικογένειάς μου.

Εάν παρέμεναν σε προσωπικό επίπεδο δεν θα με πτοούσαν. Επειδή όμως ενέχουν μια σαφή πολιτική διάσταση, εφόσον θεωρώ πως απώτερος τους στόχος είναι το ίδιο το Σύστημα Υγείας της χώρας μας και επειδή πρόθεσή μου είναι να υποβοηθήσω και να διευκολύνω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαχειριστεί πολιτικά πλέον την κατάσταση, έχω θέσει την παραίτηση μου στη διάθεσή του.

Ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο για μένα, πως λόγω της κρισιμότητας του καθήκοντος που μου ανατέθηκε και του μεγέθους του έργου, θα απαιτούντο τεράστιες προσωπικές προσπάθειες, μόχθος και θυσίες. Και αυτό έπραξα, όχι απλά αρνούμενος να αποζημιώνομαι για τις υπηρεσίες μου υπηρετώντας τη θέση του προέδρου του ΟΑΥ αμισθί, αλλά δίνοντας όλο το χρόνο και το είναι μου στον στόχο της υλοποίησης του ΓεΣΥ, σε βάρος αλλά και με τη στήριξη της οικογένειάς μου. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε και μία στιγμή γιατί αυτό που πετύχαμε είναι ιερό.

Δεν φανταζόμουν μετά από όλα αυτά, ότι θα έβλεπα να στοχοποιείται και η οικογένεια μου και να γίνεται συστηματική προσπάθεια να λοιδορηθεί το όνομα μου, από όλους αυτούς που απεργάστηκαν όλα τα μέσα για να εμποδίσουν αρχικά και να διαβρώσουν και να αποσταθεροποιήσουν στη συνέχεια το Σύστημα Υγείας της χώρας μας

Για το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου, οφείλω να αναφέρω ότι ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη μου στην Επιτροπή για Έλεγχο του Ασυμβίβαστου είναι δεδομένη και απόλυτη, και η απόφαση μου να θέσω την παραίτηση στον ΠτΔ λήφθηκε πριν την δημοσιοποίηση της πρόθεσης της επιτροπής για διερεύνηση άρα είναι ανεξάρτητη αυτής. Οφείλω επίσης να πω ότι ήταν κοινός τόπος ανάμεσα στους νομικούς πως το θέμα ασυμβίβαστου στο νόμο του ΓεΣΥ δεν επεκτείνεται σε συζύγους και άλλα συγγενικά πρόσωπα την στιγμή του πρώτου μου διορισμού πριν 10 περίπου χρόνια και αυτή ήταν η αντίληψη από το διορίζον όργανο και στον επαναδιορισμό μου.

Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι ούτε προσωπικό ούτε νομικό αλλά εξόχως πολιτικό. Μετά και την γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα λάβω τις δικές μου αποφάσεις τις οποίες και θα δημοσιοποιήσω σύντομα.

Η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση και κοινωνική κατάκτηση του λαού μας από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΓεΣΥ, είναι πλέον γεγονός, έκλεισε τρία χρόνια λειτουργίας και εδράζεται σε πολύ γερά θεμέλια».