Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηπα κινα

Το αεροσκάφος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, προσγειώνεται στις 17:30 το απόγευμα ώρα Κύπρου στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι στην Ταιβάν.

Το στίγμα της πτήσης που απογειώθηκε από την Μαλαισία, το παρακολουθούσαν περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι ανά την υφήλιο μέσω γνωστής εφαρμογής, καθώς είχε προηγηθεί ένα πραγματικό πολιτικό θρίλερ, με ιαχές πολέμου από την Κίνα και αυστηρές προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον. Οι ισορροπίες, στην κόψη του ξυραφιού.

«Πρόβα» πολέμου

Μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας πετούν σχεδόν πάνω από το στενό της Ταιβάν.

Πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη. Εκατοντάδες άρματα μάχης μετακινούνται προς την πόλη Σιαμέν της επαρχίας Φουτσιάν απέναντι από την Ταιβάν.

Παιχνίδια πολέμου στον Ινδό-ειρηνικό, με την Κίνα να απειλεί με εισβολή την Ταιβάν, δίνοντας στη δημοσιότητα και αυτό το βίντεο-προειδοποίηση, που κόβει την ανάσα.

Κι όλα αυτά, στην ανακοίνωση και μόνο της πρόθεσης της Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί την Ταιβάν.

Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, δήλωσε ότι:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν την ευθύνη και θα πληρώσουν το τίμημα για την υπονόμευση της κινεζικής κυριαρχίας και των συμφερόντων

 

Το Πεκίνο επιχείρησε με κάθε μέσο και σε όλους τους τόνους να πιέσει για την ακύρωση του ταξιδιού της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής. Ματαίως. Η απόφαση της Ουάσιγκτον είχε ήδη ληφθεί.

Ο Εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Kirby, δήλωσε ότι:

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για το Πεκίνο να μετατρέψει μια πιθανή επίσκεψη, που συμβαδίζει με την μακροχρόνια αμερικανική πολιτική σε μιας μορφής κρίση ή σύγκρουση ή να την χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να αυξήσει την επιθετική στρατιωτική της δραστηριότητα είτε εντός, είτε πέριξ του Στενού της Ταιβάν

 

Στα καταφύγια

Στην Ταιβάν από το πρωί, ανήσυχη ηρεμία.

Η κυβέρνηση έθεσε σε ετοιμότητα τα 4600 αντιαεροπορικά καταφύγια που διαθέτει, υπό τον φόβο κινεζικής πυραυλικής επίθεσης. Εκεί μπορεί να βρει προστασία το σύνολο του πληθυσμού του νησιού, που έχει εκπαιδευτεί για το απευκταίο σενάριο του πολέμου.

Η κυβέρνηση της Ταιβάν διαμηνύει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει τον εχθρό, ωστόσο η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι διχάζει τον λαό.

«Ελπίζω οι σχέσεις Ταιβάν και Ηνωμένων Πολιτειών να βελτιωθούν ώστε η επίσκεψή της να σημάνει κάτι καλό για μας», δήλωσε κάτοικος της Ταϊπέι. 
«Δεν νομίζω να μας βγει σε καλό και στο τέλος της ημέρας είμαστε απλώς ένα πιόνι στην παρτίδα σκακιού κάποιου άλλου», σημείωσε άλλος κάτοικος της Ταϊπέι.

Επίδειξη δύναμης;

Γιατί εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής, η Ουάσινγκτον επιλέγει να ρίξει λάδι στην φωτιά μιας έντασης που μετρά επτά δεκαετίες, διερωτώνται πολλοί.

Για την Νάνσι Πελόζι αποτελεί μήνυμα ελπίδας προς ένα λαό που καταπιέζεται ή, όπως ψιθυρίζουν οι κακές γλώσσες στην αμερικανική πρωτεύουσα, αποτελεί το εισιτήριο για την επανεκλογή της στο αξίωμα που κατέχει, στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Για την Κίνα και τους συμμάχους της, ωστόσο, είναι μια κίνηση που απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια σταθερότητα.

«Ακόμη μια προκλητική ενέργεια από την διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών που θέλει να ασκήσει περισσότερη πίεση στο Πεκίνο», δήλωσε η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Κίνα επέβαλε ήδη ατύπως εμπάργκο, ακυρώνοντας τις εισαγωγές από τουλάχιστον 100 εταιρίες από την Ταιβάν, προιόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως μπισκότα, μέλι και τσάι.

Ο φόβος για μια νέα πολεμική κρίση, έχει προεκτάσεις και στην παγκόσμια οικονομία.

Μεγάλες οι απώλειες στις ασιατικές μετοχές, σε χαμηλό διμήνου το Χρηματιστήριο της Ταιβάν, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η επιδείνωση στις σινοαμερικανικές σχέσεις θα επηρεάσει δυσμενώς και το διμερές εμπόριο.