Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κραν μοντανα

Υπονόμευση της διαδικασίας κατά και μετά το Κραν Μοντανά, από τον τότε ειδικό Συμβουλο του Γενικό Γραμματέα, Έσπεν Μπαθ Ειντε, δείχνει η Λευκωσία στην πρώτη λακωνική αντίδραση της στην αποκάλυψη από τον «Φιλελευθερο» των πρακτικών των συναντήσεων της 4ης Ιουλίου 2017 στο Ελβετικό θέρετρο κατά τις οποίες δόθηκαν διευκρινήσεις και αποσαφηνίστηκε από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα, Αντονιο Γκουτέρες το πλαίσιο των 6 σημείων που εισηγήθηκε για το Κυπριακό.

«Χωρίς καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με κανέναν, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως τα αφηγήματα που διοχέτευαν κάποιοι των παραγόντων από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ήταν ψευδή και παραπλανητικά για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 4 Ιουλίου, με απώτερο στόχο από τη μια την απαλλαγή της τουρκικής πλευράς από τις ευθύνες για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά και από την άλλη τη δημιουργία ρήγματος στο εσωτερικό μέτωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έριξε παράλληλα το γάντι και σε όσους, όπως είπε τα τελευταία πέντε χρόνια αποδέχονταν αφηγήματα, που τώρα διαψεύδονται από τα ίδια τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών.

Στον αντίποδα ο τότε ηγέτης του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αφού ανέφερε πως το ΑΚΕΛ, τα τελευταία πέντε χρόνια, υποστηρίζει πως μόνο ένα πλαίσιο Γκουτέρες υπάρχει και ότι σε αυτό γίνεται ρητή αναφορά στην κατάργηση και αντικατάσταση των εγγυήσεων, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προσπάθεια δαιμονοποίησης του πλαισίου, αφήνοντας, σε αντίθεση με το Προεδρικό, στο απυρόβλητο τον Εσπεν Μπαθ Έιντε.

«Εμείς τα λέγαμε αυτά τα πράγματα γιατί απλούστατα ξέραμε ότι περιλαμβάνονταν στο έγγραφο του ΓΓ ΟΗΕ. Δεν περιμέναμε τις σημειώσεις της συνάντησης του απογεύματος της 4ης Ιουλίου για να τα γνωρίζουμε. Όλοι τα γνωρίζαμε και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα είχαν δαιμονοποιήσει το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα και το δαιμονοποιούν μέχρι και σήμερα με την ανοχή και αν όχι την ενθάρρυνση του κ. Αναστασιάδη», είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Κυπριανού.

Δικαιωμένο, για την απόφαση στου να μην συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κραν Μοντανά δηλώνει το ΕΛΑΜ.

«Οι αποκαλύψεις των εγγράφων – ντοκουμέντων, από τις στημένες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, σκιαγραφούν το παιχνίδι που είχε στηθεί στην πλάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Στα ελβετικά θέρετρα στήθηκε το φιάσκο της Πενταμερούς για να εξυπηρετηθούν τα τουρκικά συμφέροντα», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη. 

Οι διαρροές με στόχο την εσωτερική κατανάλωση μόνο ζημιά προκαλούν, ήταν το σχόλιο του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέα Δημητριάδη.

«Η Κύπρος οδεύει στα βράχια της διχοτόμησης και εμείς ασχολούμαστε με τη «μάχη» του προέδρου για να δικαιωθούν οι τραγικοί χειρισμοί του. Η κοινή γνώμη πλέον έχει καθαρή αντίληψη για το τι έγινε», είπε ο κ. Δημητριάδης.