Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νικόλας Χριστοδουλίδης Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στους Εργάτες, τόνισε πως με την εθνική διχόνοια κλάψαμε επί εθνικών ερειπίων, στέλλοντας μήνυμα «εθνικής ομοψυχίας και πατριωτικής υπευθυνότητας», όπως είπε. 

Το καλύτερο μνημόσυνο για τον Σταύρο Στυλιανίδη και για τον κάθε ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την κυπριακή ελευθερία, είπε, είναι η ενότητα. 

Να μας δει ενωμένους να δίνουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του τόπου μας. Με σύνεση και σωφροσύνη μέσα από τον ειρηνικό διάλογο. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος και πρέπει να προσπαθούμε όλοι ενωμένοι με την στήριξη του διεθνούς παράγοντα να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα. 

Στις 16 Αυγούστου 1957, ο Σταύρος Στυλιανίδης τραυματίστηκε βαριά από έκρηξη νάρκης που κατασκεύαζε στο κρησφύγετο του στο Επισκοπειό, για υποκύψει στα τραύματα του δύο μέρες αργότερα. 

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον Ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Καλλέπεια, κατά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του πεσόντα κατά το προδοτικό πραξικόπημα, αστυφύλακα Ανδρέα Μιχαηλίδη. Οφείλουμε, τόνισε, να συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε η Κύπρος να γίνει ξανά στην ολότητα της τόπος ειρήνης και ασφάλειας. 

Αξιοποιώντας ιδιαίτερα την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αλλάξουμε την ιστορία με μοναδικό όραμα, η Κύπρος να γίνει ξανά στην ολότητα της, τόπος ειρήνης, ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό, είναι το μεγάλο όραμα που πρέπει να ενώνει όλους ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό όραμα υψίστης σημασίας για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. 

Μιλώντας για τον αστυφύλακα Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο κύριος Χριστοδουλίδης τον χαρακτήρισε ήρωα την αντίστασης που προσέφερε την ίδια την ζωή του ως θυσία στο βωμό της Δημοκρατίας και της νομιμότητας.