Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Σε επίπεδο των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε η διαβούλευση για την υιοθέτηση του νέου ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με βάση το πρώτο προσχέδιο που ως είθισται αποτελεί αποτέλεσμα της βρετανικής γραφίδας.

Ακολούθως οι συζητήσεις θα επεκταθούν και μεταξύ των υπολοίπων δέκα μη μονίμων μελών του Συμβουλίου, ενόψει της τελικής συνεδρίασης της 28ης Ιουλίου για έγκριση της ανανέωσης της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης για άλλους έξι μήνες.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού βρίσκεται σε συνεχή διπλωματική διαβούλευση για διατύπωση στο κείμενο του ψηφίσματος της πραγματικής κατάστασης επί του εδάφους και να αποφευχθεί, όπως έχει ήδη δηλώσει χαρακτηριστικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η απαράδεκτη εξίσωση των δυο πλευρών.

Επιδίωξη της Λευκωσίας είναι η αποτύπωση των στρεψόδικών τουρκικών ενεργειών, ιδίως ισχυρές αναφορές για τις εξελίξεις στα Βαρώσια και την άρνηση της κατοχικής πλευράς να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα και αναφορές του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και ξεκαθάρισμα της επιδιωκόμενης μορφής λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Προσπάθειες που βρίσκουν απέναντι τους, τα τεχνάσματα της τουρκικής πλευράς για να θέσει επισήμως προς συζήτηση φόρμουλες που παραπέμπουν στην ίση κυριαρχία και οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες δεν απορρίπτονται εκ προοιμίου από κάποιους κύκλους στη διεθνή σκηνή.

Οι έξι προτάσεις που απέστειλε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ως απάντηση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακόμη δεν έχουν παραλειφθεί από τη δική μας πλευρά.

Αναβολή προκλητικών εξαγγελιών;

Χωρίς την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά μέσα, θα διεξαχθούν τελικά, στα κατεχόμενα, τα πανηγύρια για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από τουρκικής πλευρά την 20 Ιουλίου.

Αρμόδια πηγή με άριστη γνώση του διπλωματικού παρασκηνίου, εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται κίνηση για προσάρτηση των κατεχομένων τουλάχιστον το επόμενο διάστημα.

Σημείωσε ότι για να γίνει μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις προεργασίας στα κατεχόμενα, παρόμοιες με αυτές που προηγήθηκαν την ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, με πρώτο βήμα την προκήρυξη «δημοψηφίσματος».

Η ίδια πηγή, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βγει εκτός εξίσωσης το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.