Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αβερωφ νεοφυτου
*Φωτογραφία αρχείου

Μόλις το σαράκι της εθνικής διχόνοιας μπήκε ανάμεσα μας, κλάψαμε επί εθνικών συμφορών και ακόμα βιώνουμε την τραγωδία του 1974, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν  τα παθήματα του παρελθόντος.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Δημήτρη Κλείτου, στην κοινότητα Συλίκου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι επιμνημόσυνοι λόγοι χρειάζονται για ν’ ανασκοπούμε το παρελθόν, να αξιολογούμε το παρόν και προσμετρώντας τις δυνάμεις μας, να χαράζουμε την πορεία για το μέλλον της πατρίδας μας.

«Ανασκοπώντας το παρελθόν αβίαστα εξάγουμε το συμπέρασμα ότι οσάκις μπήκε το σαράκι της εθνικής διχόνοιας, κλάψαμε επί εθνικών συμφορών και ακόμα βιώνουμε την τραγωδία του 1974», είπε και πρόσθεσε ότι, στο πέρασμα του, ο Αττίλας δεν ξεχώρισε αριστερούς και δεξιούς, κεντρώους και σοσιαλιστές και πως «μαυροφορεμένες μάνες είναι όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, αγνοούμενοι, πρόσφυγες και αιχμάλωτοι το ίδιο».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο πόθος για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας παραμένει η πρωταρχική προτεραιότητα μας, λέγοντας ότι «για να το πετύχουμε δεν μπορούμε παρά να παραμερίσουμε τις οποιεσδήποτε διαφορές».

Μπορούμε, είπε, να συζητούμε για τις διαφορετικές ιδεολογίες μας και τις διαφορετικές σκέψεις και τακτικές μας, «αλλά ας μην ξεχνούμε ότι μια είναι η πατρίδα μας για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Στην ομιλία του ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως χρειάζεται, «τα παθήματα του παρελθόντος και η διχόνοια να μην επαναληφθούν, να πάρουμε τα μηνύματα πως χρειάζεται ενωμένοι όλοι να δώσουμε τον αγώνα για να δικαιώσουμε τη θυσία του Δημητράκη Κλείτου και του κάθε αγωνιστή των οποιονδήποτε απελευθερωτικών μας αγώνων».

Είναι κρίμα, πρόσθεσε, κάθε Κυριακή να πηγαίνουμε στις εκκλησιές μας, να κάνουμε τα μνημόσυνα των ηρώων μας, αλλά την ίδια ώρα να μην πιάνουμε το μήνυμα της θυσίας τους. «Περιμένουν την ώρα και το καλύτερο μνημόσυνο για τον κάθε ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την κυπριακή ελευθερία, είναι να μας δει ενωμένους να δίνουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του τόπου μας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι ο ειρηνικός διάλογος είναι ο μόνος δρόμος και πρέπει, με σύνεση και σωφροσύνη, να προσπαθούμε όλοι ενωμένοι, με τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα, να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία και μέσα από τον διάλογο να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα.