Τηλεόραση Ραδιόφωνο
στελλα κυριακιδου

Συγκλονισμό εξέφρασε η ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου από όσα είδε κατά την σημερινή επίσκεψή της στην Ουκρανία. Η κ. Κυριακίδου επισκέφθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ιατρικό κέντρο για παιδιά και κέντρο αποκατάστασης ασθενών. Ήρθε σε επαφή με θύματα του πολέμου στην Ουκρανία και δήλωσε συγκινημένη και λυπημένη από την αφάνταστη σωματική και ψυχική οδύνη που προκαλεί ο πόλεμος και το κατεστραμμένο σύστημα δημόσιας υγείας της Ουκρανίας. Η κ. Κυριακίδου υπέγραψε με τον Ουκρανό υπουργό Υγείας συμφωνία που συνδέει την Ουκρανία στο πρόγραμμα EU4Health και την παραχώρηση χρηματοδότησης στην χειμαζόμενη χώρα.

Όπως πληροφορείται το Ant1 Live, η επίσκεψη της Επιτρόπου έγινε την Παρασκευή 15 Ιουλίου με άκρα μυστικότητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος που δέχεται η Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Το ταξίδι προγραμματίστηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Επιτροπής για παροχή στήριξης στον τομέα της υγείας. Η Στέλλα Κυριακίδου συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας Viktor Liashko με τον οποίο υπέγραψαν τη συμφωνία που συνδέει την Ουκρανία στο πρόγραμμα EU4Health.

Πρόσβαση της Ουκρανίας σε άμεση χρηματοδότηση της ΕΕ

Αυτή η συμφωνία θα ανοίξει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη χρηματοδότηση της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Αυτό θα επιτρέψει στο ουκρανικό σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες και να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-27. Η Στέλλα Κυριακίδου, συγκλονισμένη από όσα αντίκρυσε σε ιατρικό κέντρο για παιδιά και αποκατάστασης ασθενών, δήλωσε: «Αυτό που είδα σήμερα κατά την επίσκεψή μου, την ανθεκτικότητα και τη στωικότητα των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών, μου προκαλούν περίσκεψη και ταπεινότητα. Έχω συγκινηθεί και λυπηθεί βαθιά από τον πόνο και την ταλαιπωρία που είδα ως αποτέλεσμα της βάρβαρης και παράλογης ρωσικής εισβολής. Με τη συμφωνία για το πρόγραμμα EU4Health που υπογράφηκε σήμερα, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να επωφεληθεί γρήγορα από τη χρηματοδότηση της ΕΕ που σχετίζεται με την υγεία για να υποστηρίξει άμεσα τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψής της καθώς και να υποστηρίξει την ανασυγκρότηση μακροπρόθεσμα. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί αφάνταστη σωματική και ψυχική οδύνη σε εκατομμύρια ανθρώπους και ασκεί τεράστια πίεση σε ένα σοβαρά κατεστραμμένο σύστημα δημόσιας υγείας. Σήμερα, καθώς εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της υγείας, στέλνουμε ένα άλλο σαφές μήνυμα της πλήρους και ακλόνητης υποστήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία».

στελλα κυριακιδου

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας, Viktor Liashko, δήλωσε: «Η συμμετοχή της Ουκρανίας σε αυτό το πρόγραμμα είναι άλλο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών μας μέσω της πρόσβασης σε σχετικά κονδύλια της ΕΕ. Η ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ που βλέπουμε σήμερα σημαίνει δυνατότητες λήψης οικονομικής βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη του συστήματος υγείας μας».

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας που συνδέει την Ουκρανία με το EU4Health, οι ουκρανικές υγειονομικές αρχές και η ευρύτερη κοινότητα υγείας θα μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος, επί ίσοις όροις με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία . Η συμφωνία θα έχει αναδρομική ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, επιτρέποντας στην Ουκρανία να αρχίσει να συμμετέχει σε ευκαιρίες χρηματοδότησης αμέσως στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας EU4Health 2022. Το πρόγραμμα EU4Health θα υποστηρίξει τον μετριασμό των άμεσων ζημιών που προκαλεί η ρωσική εισβολή και θα χρηματοδοτήσει ουκρανικά δημόσια και ιδιωτικά έργα που βοηθούν στη μεταπολεμική Ουκρανία ανοικοδόμηση.

Εκπρόσωποι από την Ουκρανία θα συμμετέχουν στις πολιτικές συζητήσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την προετοιμασία των μελλοντικών ετήσιων προγραμμάτων εργασίας, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία και διευκολύνοντας την υλοποίηση των δράσεων.

στελλα κυριακιδου

Το πρόγραμμα EU4Health

Σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα προγράμματα για την υγεία, το πρόγραμμα EU4Health, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2021 με προϋπολογισμό 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027, αντιπροσωπεύει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο οικονομικής δέσμευσης από την Ένωση στον τομέα της υγείας. Το EU4Health θα συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη της ΕΕ μετά το COVID-19 και θα συμβάλει στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την υγεία δημιουργώντας ισχυρότερα, πιο ανθεκτικά και πιο προσιτά συστήματα υγείας. Το EU4Health υλοποιείται μέσω ετήσιων προγραμμάτων εργασίας. Τα δύο πρώτα προγράμματα εργασίας έχουν ήδη εγκριθεί, καθιστώντας διαθέσιμα για χρηματοδότηση περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ (311,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 και 835,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2022). Οι δράσεις EU4Health εμπίπτουν σε τέσσερις άξονες: πρόληψη ασθενειών, ετοιμότητα για κρίσεις, συστήματα υγείας και ψηφιακά, με οριζόντια εστίαση στον καρκίνο. Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για σύνδεση στο πρόγραμμα EU4Health στις 9 Σεπτεμβρίου 2021.

στελλα κυριακιδου
στελλα κυριακιδου
στελλα κυριακιδου
στελλα κυριακιδου
στελλα κυριακιδου
στελλα κυριακιδου
στελλα κυριακιδου